DoporučujemeZaložit web nebo e-shop


Novinky 2019

 

 

 

° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° °

 

24. 12. 2019

Štědrý den začal hned ráno nadílkou miminek. Našemu Nerovi se v CHS Aura Canis narodilo 7 štěňat. 5 nahých, 2 chlupatí kluci. K zadání budou určitě kluci, poptávka nahých holčiček daleko převyšuje nabídku.

 

21. 12.  2019

Dnešní workshop v Pet centru s bezva partou z K-9 Teamu a kupou kamarádů udělal definitivní tečku za letošní výstavní sezónou. Ještě než se rok s rokem sejde a nastane čas bilancování bych se ráda podělila o radostnou novinu. Týká se narození miminek. Nic nechci zakřiknout a proto info vypustím do světa, až budou na světě. Moc jim všem držím palce.

 

7. - 8. 12. 2019

Výstavní sezónu jsme letos uzavřeli výstavou ve Welsu. Malá Guapa "udělala díru do světa" . Po oba dva dny získala titul BOJ - Nejlepší mladý. Sobotní BOS v neděli nahradila titulem nejvyšším - BOB. V nedělních závěrečkách tak měla šanci proběhnout se naše mexičanka, která porazila importovaného psa z Mexika spolu s peruánem Gradem (Manym) Míši Pejpalové. Tomu se podařilo porazit fenu - import z Peru. Měla jsem z obou našich odchovanců obrovskou radost, i když do dalšího klání nezasáhli z důvodu nutnosti odjezdu.
V době nepřítomnosti Guapy nejvíc trpěla Indigo. Bez své kámošky byla jak tělo bez duše. Měla jsem ji neustále v patách, zakopávala o ni. Když jsem se sklonila k mytí oťapkaných dveří (pst, čekala jsem návštěvu), okamžitě využila situace. Jak jsem funěla, nabyla nejspíš dojmu, že potřebuju umělé dýchání z nosu do nosu. Neodradilo ji ani lehké fouknutí. O to upřímnější a radostnější bylo pak shledání obou holek večer.

 

30. 11. - 1. 12. 2019

Víkendová Praha byla třešničkou na dortu po náročném týdnu. Kromě běžných pracovních poviností jsem ve středu vyrazila na veterinu s Kikinkou. Už asi měsíc se mi nezdála její zadní noha. Byla začervenal, citlivá, Kikča si ji lízala. Když tam začal růst stopkovitý výrůstek, propadla jsem panice. Právě tak vypadala přední nožka před amputací prstu a diagnózou sarkomu. Naštěstí pan doktor diagnostikoval pouze zapouzdřený komedom, do kterého se dostala infekce. Stěr a seškrab neodhalil žádné rakovinné buňky. Uf!!! ATB vše pořeší a za týden bude po problému. Abych se nenudila, další den jsem vyrazila na vyšetření očí na dědičné oční vady s Dacotou. Vše v pořádku, můžeme příští rok plánovat miminka. A teď už k víkendovému výstavnímu maratonu. Po oba dva dny se vystavovaly obě mladé holky - Indigo a Guapa. Indigo ve třídě dorostu po oba dva dny získala titul Velmi nadějná 1. Guapa ve třídě mladých tituly CAJC, BOJ a BOS v sobotu, v neděli pak CAJC a BOJ. Mám z obou holčiček velikou radost, jsou to šikulky. K úspěchu jim dopomohly handlerky Gábina a Míša.

 

22. - 24. 11. 2019

Chorvatsko a Záhřeb je moje srdcovka. Začala jsem sem jezdit na výstavy už před mnoha roky. Když se podívám zpětně, byla to cesta leckdy dost krkolomná, přes Slovensko, vlakem a autem... Dnes už bych to ani nedala. Letos vyrazily mé čtyřnohé děti v doprovodu osvědčených handlerů z K9 Show HandlingTeamu. Nejvíc jsem myslela na Guapu, pro niž to byla první výstava ve třídě mladých. Výstava je prestižní, každoročně silně obsazená. Nero byl dokonce v konkurenci 5 středních psů. Neztratil se a obsadil po všechny dny druhé místo, což svědčí o kvalitě jeho i handlerů. Guapa rovněž v konkurenci vybojovala po všechny 3 dny titul Junior BOB i BOB a stala se tak Vítězem Klubové výstavy a rovněž získala titul Chorvatský junioršampion. Mám z holčičky obrovskou radost. Jako štěně byla 3x nabídnuta k prodeji a byla zájemci odmítnuta. Nakonec zůstala doma, čehož samozřejmě nelituju.Osud často řídí naše kroky a rozhodne za nás.

 

15. - 17. 11. 2019

Po delší odmlce, kdy si Nero odpočal od výstavního dění, přichází opět aktualizace. S K9 SHOW Handling Team a Gábinou Pavlíčkovou vyrazil na sérii výstav do švýcarské Ženevy. To, že jsou nejlepší, dokázali hned druhý den po 3 úvodních výstavách. Za tituly nejvyšší BOB a 3x CAC získal Nero titul Šampion Švýcarska. Zítra se proběhne ve výstavním kruhu jen tak, pro parádu - a pak rovnou domů. Už se na vás všechny moc těšíme. Šťastnou cestu !!!

 

12. - 13. 10. 2019

Tento víkend byl nezapomenutelný díky mnoha událostem. Do Prahy se sjeli lidé k uctění památky Karla Gotta, hrál se důležitý sportovní zápas, vše bylo doprovázeno nádherným letním počasím. V německém Dortmundu se konala prestižní výstava psů. Nero na ni vyrazil v doprovodu Gábiny Pavlíčkové z K-9 týmu. Měl konkurenci už ve třídě šampionů ve psovi z domovské CHS de Korrantoh. Díky skvělé práci handlerky se mu podařilo po oba dva dny soupeře překonat a získat tiutuly v sobotu Bundessieger a Herbstsieger v neděli. Díky, Gábi, jste nejlepší (y) .

Slunečného počasí jsem využila i já k zazimování zahrádky. Po celou dobu pobytu venku mi díky letnímu počasí dělaly společnost naše holky. Mladušky vesele pobíhaly a přetahovaly se o hračky, střední věk se pilně zabýval louskáním spadaných ořechů. Veteránky nastavovaly svá těla teplým slunečním paprskům. Kikinka, která je od všeho něco, se radostně pletla pod nohy. Na ořechy nemá zuby, na dovádění a vyštěkávání kolemjdoucích výletníků nemá oči. Dělala mi tedy blízkou společnost. Když jsem se jí už opakovaně těsně vyhýbala s kolečkem plným zeminy, popřemýšlela jsem si, co všechno i nám lidem přináší stáří. Možná  proto citlivěji a empaticky chápu neduhy našich seniorek. Kikinku s diagnozou rakoviny a slepoty, Farušku s výrůstkem na páteři a tím bolestivým pohybem, metastázemi a odoperovaným nádorem mléčné žlázy. Nově se mi problematicky začíná jevit Gala, další veteránka. Stáří je jen pro odvážné.

 

28. - 29. 9. 2019

Čas plyne jako voda v řece a než se člověk naděje, z dětí se stávají dospěláci, kteří mají svůj život, své starosti, svě děti.. A Tak se stalo, že v neděli 29. 9. 2019 v necelých 19 hodin přišla na svět moje již pravnučka Valerie. Jako správné nedělňátko má Osudem naděleno prožít pohodový život. K tomu se připojuji i já a přeji malé slečně do života jen to nejlepší, hodně zdraví, štěstí a lásky.

V sobotu 28. 9. 2019 jsme vyrazily s Míšou Pejpalovou, majitelkou Grada alias Manyho na Speciální výstavu KCHN do Berouna. Abychom mohly postavit chovatelskou skupinu, kromě Indigo, které jsem tuto akci naordinovala jako socializační, vytáhla po letech i Dacotu. Za 3. místo v soutěži Nejlepší chovatelská skupina jsem moc ráda. Není moc majitelů mých odchovů, kteří by byli odchotní jít stejnou cestou. V dopoledních soutěžích se Many blýskl a vyběhal si BOB, Dacota mě potěšila titulem Vítěz speciální výstavy. Odpoledne pak Many obsadil v soutěži  zástupců BOB místo BIS 4. Stejné místo ve štěňatech obsadila i naše Indigo -vedená Míšou - BIS 4. Výstava byla dobře zorganizovaná, bez zbytečných průtahů, na pěkném místě, s dobrým zázemím - požitek jistil smažák s hranolky. Ceny, poháry i kokardy moc potěšily. Určitě mile překvapil i pohár s letopočtem, vydaný u příležitosti 20. výročí založení KCHN. Moc jsem si tuto pohodovou výstavu užila.

Druhý den v neděli 29. 9. 2019 jsme v podobném složení : Míša, já, Many, Indigo a Guapa vyrazili na krajku do Loun. Na krajské výstavě  jsem snad v životě nebyla, proto jsem očekávala spíš komorní akci. Jaké bylo moje překvapení, když jsme dorazili. Příjezd do parku, kde se akce konala, připomínal nájezd účastníků mezinárodky. Akce je nejspíš vyhlášená nejen díky výstavě psů,ale i spoustě doprovodných akcí. Výstava Člověk v přírodě v sobě zahrnovala i přidruženou výstavu drobného domácího zvířectva. V pavilonu Exotů byla k vidění barevná krása, která si nezadala s doma chovanými chlupatými (králíky) i pernatými miláčky. Hlavní cestu lemovaly stánky prodejců jídla, pití, řemeslých výrobků, psích potřeb a krmiv a další. Z doprovodných akcí zmíním jen vystoupení tanečních kroužků. Nestíhali jsme ani ukázky drezúry koní, na kterých se dalo v parku jezdit. Bezvadnou socializací pro Indi byla návštěva zábavního koutku se skákacím nafukovacím  Dysneylandem. Řetízkový kolotoč malý i velký doplňovaly létající labutě a vozíčky s jinými figurkami.  Mě zaujal akvazorbing. Stačilo by mi jediné protočení v průhledném válci na vodní hladině... Naštěstí jsem mohla jen přihlížet. Střelnice nejspíš patří k vesnickému pouťovému kolorytu. Té jsme se vyhnuli. Koho zaskočila bohatá nabídka příležitostí, za co utratit peníze, mohl doplnit peněženku v pojízdném bankomatu. Obě holky za ocenění VN 1 dostaly slušivou kokardu a právo proběhnout se v odpoledních soutěžích. Titul Krajský vítěz Manymu vynesl kromě pohárku kokardu a večeři v podobě 3 salámků od Tenesca. Potkali jsme se s partou známých od nahaté bandy, splkli, podebužírovali. Večer po příjezdu domů mě čekala zpráva, že jsem se stala prababičkou. Lepší zakončení super víkendu jsem si ani nemohla přát.

 

14. - 15.9. 2019

V pátek 13. 9. Nero vyrazil na další spanilou jízdu. Cílem se tentokráte stalo Rumunsko a série výstav Dracula (Transilvania) Dog show ve městě Targu Mures.Jel ve společnosti Grada od Remetky (Manyho) , malého syna naší Emmy. Malého jen co se týče velikostního rázu, věkově jsou kluci od sebe pouze pár měsíců. Pod pečlivým vedením majitelky Manyho Míši Pejpalové, jejího partnera a Ivy Svobodové Nero i Grado splnili , v co jsme doufali. Oba kluci se stali Šampiony i Grandšampiony Rumunska.

V sobotu jsem vyrazila na kurz handlingu do haly Pet Centra v Horních Počernicích. Původě jsem zamýšlela potrénovat s Guapou. Jak se blíží termín speciální výstavy , uvědomila jsem si, že hlavní aktérka byla na vodítku a za brankou pouze jednou. Indigo ale vše zvládla bravůrně a domů už jela jako starý mazák - na vodítku, u nohy, MHD. Mám to ale šikovnou dcérenku :-) .

 

 

5. 9. 2019

Nero vyrazil na výstavu do Kosova na CACIB GJILANY 2019  "ANAMORAVA CUP" . Uspěl, přivezl tituly. Na povel ho měla Monika Ludvíčková, s níž na výstavy jezdily i moje holky. Už se moc těším, až dorazí domů.

NEROH DE KORRANTOH won - 3x CAC, 2x CACIB, 3x BOB, CRUFT qualification, BEST IN GROUP-3!!!
Neroh fulfilled competition CHAMPION OF KOSOVO And GRAND CHAMPION OF KOSOVO!, Balkan Champion
OWNER : Danuše Kubošová
CACIB 04.09.20109
Judge Mr: Drin Zhaveli (RKS)
CACIB 05.09.2019
Judge Mr: Vasko Mudresa (Mno)
CAC 05.09.2019
Judge Mr. Fitim Sylejmani (RKS)

 

4. 9. 2019

Dnes jsem si vyzvedla rodokmeny vrhu "J". Budu je během víkendu připravovat k rozeslání poštou. Kdo jste blízko, přijeďte si :-) .

 

30. 8. 2019

Na včerejší KO na veterině s Faruškou jsme byli pochváleni, jak pěkně se hojíme. Svorky šly ven a Farušce se ulevilo. Dokonce tak, že večer mi na zahradě skočila na klín i se satelitem na krku. Ten bude mít ještě asi další 4 dny,aby se mohl v klidu zhojit úsek, kudy tekl výpotek. Dostali jsme "hnojivou" mast s medem, která by určitě chutnala. Už se obě těšíme, až bude Farča volná...

 

 

27. 8. 2019

Končí prázdniny a začíná realita všedního dne. Během volna jsem tak nějak celkově zvolnila tempo, nikam v podstatě nespěchala a nic nehonila. Doplním tedy info i zpětně, neboť lehce nestíhám. V sobotu 24. 8. vyrazil do Lipska Nero s Petrou. Zůstala jsem doma  a hlídala její fenu v termínu porodu. Nero se nějak nenaladil na handlerku, která tam na něj čekala a tak v šampionech nevyhrál. I přesto z ocenění V2, Res. CAC a Res. CACIB máme radost, pan rozhodčí byl dost přísný a nešetřil širokou škálou známek a ocenění i v té záporné hodnotě.
V neděli 25.8. jsem vyrazila na výstavu do Mladé Boleslavi s Guapou. Jela jsem si užít poslední dovolenkový den. Zadařilo se, v odpoledních soutěžích Guapa byla vybraná mezi TOP 5 jedinců výstavního dne v kategorii dorost, tedy štěňat z FCI 2, 5, 9 a 10.
V Bolce jsem si užila společnost Míši s Manym a Terezky s Gigi. Grado od Remetky alias Many získal V1, CAC, CACIB a BOB. Tituly nepotřebuje, čeká na druhou výstavní sezónu. Koho by takový úspěch nepotěšil. Gigi, osrstěná holčička po Cami, byla oceněná známkou VD za delší srst na hlavě.
V Lipsku 24. a 25. 8. 2019  se prezentovali i naši xolo mladíci Fabio a Gucci od Remetky. Vedli si velmi pěkně. Fabio si odvezl titul German junior winner a Gucci dostal svůj první mini pohár.
Aby vše nevyznělo happy, zdravotní problémy našich holek mě vracejí nohama na zem. Farušce se možná i díky návratu tropů špatně hojí pooperační rána a teče. Jsme objednaní na veterinu na čtvrtek, uvidím, co nám řeknou. Kikince se na operované nožce objevila boule, v podstatě na vedlejším prstu, bohužel, až v nadprstí. Nikdo není Prorokem, ale že se mi to nelíbí, je nasnadě. Uvidíme...

 

 

20.8.2019
Dnes první pooperační kontrola Farušky dopadla dobře. Dostali jsme domů ATB a límec. Pokud vše půjde bez problémů, na další KO za 10 dní se vyndají svorky.

 

19. 8. 2019
Farrya
dnes podstoupila plánovanou operaci nádorů na mléčné žláze. Vzhledem k metastázám na plicích je i bez histologie jasné, že se jedná o nádor zhoubný. Přeju jí i nám, aby s námi pobyla co nejdéle.
 

 

17. 8. 2019
Po delší odmlce způsobené psí mateřskou jsme vyrazili s Nerem na výstavu do Innsbrucku. Cesta poměrně daleká, vstávala jsem hodinu po půlnoci. Innsbruck už docela mám zmapovaný díky častým návštěvám. Dnešní den byl co se počasí týká jak vymalovaný. Probrala jsme se až za úsvitu, kdy se už v dáli na horizontu rýsovaly vrcholky hor. Cesta vede kolem řeky zbarvené díky ledovcům, z kterých odvádí vodu, do zelena. Impozantní scenérie. Na výstaviště jsme tentokrát propluli pouze s kontrolou a načtením čipu, bez potupné revize v odlehlém prostoru. Nera neupravuji, všechno měl, jak mu příroda nadělila. Narážím na akce aktivistů v Grazu, kteří dokonce některá plemena, která se běžně upravují holením, odmítali vpustit na výstaviště. Nera mi vystavila Petra, které vděčím i za spolujízdu -a s velkým úspěchem. Nebyla to první spolupráce, stojí za Nerovým úspěšným tažením ve Slovinsku a nejen tam. Kromě toho, že porazili konkurenci ve třídě šampionů, porazili i fenu a s titulem BOB tak zdárně zakončili dopolední klání. Díky zisku čekatelství CACIB tak Nero splnil podmínky pro zisk titulu Mezinárodní šampion krásy C.I.B.

 

15. 8. 2019
Život se vrací do starých kolejí. Zůstává tu ještě sice černý chlupáč Ixo a čeká, až jeho malá velitelka přiletí od moře, ale je to opravdu poslední rozptýlení, kterého využívá hlavně sestra Indigo. Vedou nikdy nekončíčí šarvátky a půtky, které končí nerozhodně. Ixo je sice drobnější, ale díky srsti méně zranitelný. Z dorostenců pak musím zmínit Guapu. Z nezajímavého kačátka roste krásná labuť, do které vkládám naděje. Je to moje oblíbenkyně i díky povaze. Veselá, ale nevtíravá, pozornost si vynucuje jen decentně a v okamžiku, kdy se jí mohu věnovat. Vidím hlavně její vnitřní krásu a inteligenci, pro kterou ji nelze nemilovat.
Po dnešním předoperačním vyšetření Farryi nemám dobré zprávy. Nádor na mléčné liště je zhoubný a díky nálezu na plicích tak bude v pondělí odstraněna jen zasažená část, aby se předešlo jeho rozpadu. Větší a záchovná operace díky nedobré prognóze nepřichází v úvahu. Budu doufat, že stejně jako Kikince, i jí operace prodlouží život v dobré kvalitě. Je to smutné, ale když se věk nejen psů přehoupne do seniorského věku, musí se už s lecčíms počítat. Smířit se s tím je však těžké ....
 

 

10. 8. 2019

V současné době nemáme žádná štěňata na prodej. Další vrh plánujeme v roce 2020 po Dacotě.

 

8. 8. 2019

 Volná poslední chlupatá holčička Jeni (Jenifer).

 

6. 8. 2019

Dnes byl do neděle rezervován Jasper. Na prodej jsou tedy již jen dvě chlupaté slečny - krásná a krásnější .

 

5. 8. 2019

Na prodej jsou chlupáčci z vrhu J - Josephine alias Pepi, Jennifer alias Jenny a kluk Jasper, domácím jménem Mimi.

 

21. 7. 2019

Zadaná miminka dešla do nových domovů a já mám tedy čas se věnovat zbytku prodejných. Z nahatých je volný úžasný a pohodový, mazlivý a hravý kluk Jaspis - viz video - momentálně rezervace do 5. 8. včetně, nabízení chlupáči kluk i holky v odkazu zde .

 

 

17. 7. 2019
Jdeme do finále a únava je znát. Miminka mají zítra 7 týdnů a budou pomalu k odběru. Jsou očkovaná, čipovaná, odčervená, ladíme výbavičky. Dnes se uvolnila rezervace na chlupatou holčičku Josephinku. Je tedy znovu na prodej. Co  nabízíme:
- z nahatých štěňat je volný kluk Jaspis ( blonďák se zrzavým čírem)
- v osrstěných je velký výběr : holky Josephine a Jenifer
                                           
kluci Ixo (černý s bílou) a Jasper
Máme za sebou výstavní víkend. Užili jsme si ho i s dobrým výsledkem. V neděli v Bolce jsem se dokonce tak zapovídala, že jsem nenastoupila do odpoledních soutěží. Nevadí, stejně pršelo a věřím, že si závěrečky ještě někdy užiju.
 

 

4. 7. 2019

Téměř po měsíci se přišlo na závadu mého připojení a jsem opět zpět, jsem tady, jsem na netu !!!!! Začínají se projevovat abstinenční příznaky a já mám pocit, že už se dneska neodtrhnu. Připadala jsem si jak Stellča, které ustřihli špičku dudlíku, aby ji odnaučili dudat. I já, když jsem se pro dokola točíčí se a vyhledávající kolečko nemohla nikam dostat, stránky mi neotevřené padaly, jsem byla opravdu otrávená a znechucená. Ze zoufalství jsem počítala kolující bílé puntíky :D . Je jich 6. 
Zpět k miminkům. Z vrhu I je na prodej černý chlupatý kluk Ixo. Po Caramele je volný chlupatý kluk a holka a nahatý kluk. Nahaté holky jsou všechny zadané. 

 

20. 6. 2019
Ne že by poslední dny byly na události chudé, ale technika se mnou neka....
Tak popořadě: Po Nitranském výstavním víkendu se Grado s paničkou přesunuli do Maďarska. Chlapec byl tak šikovný, že v Komarom za další 3 výstavní dny získal titul Maďarský šampion. Je to jeho první dospělý šampionát, však je mu teprve 17 měsíců.
Miminkům z vrhu I už bylo 6 týdnů a pomalu si balí ranečky, aby byli přichystaní na cestu v případě zájmu. Jsou to dva chlupatí černí kluci v standardním provedení, velikost ne moc velká, tedy spíš malá nebo malá střední. Jsou vitální,mazliví, dobře socializovaní - prostě se všemi předpoklady stát se rodinným parťákem.
Z vrhu J, kterému jsou týdny 3, jsou volní už jen nahý kluk a chlupáči ( holka a kluk). Všichni mají světlou (plavou)  barvu a malou velikost. Jsou z početného vrhu 8 štěňat, v dospělosti tedy předpokládám budou malí. Usuzuji tak i z vrhu CH po Caramelině sestře Dacotě. Také bylo 8 štěňat a většina budou malí. 
Nepřestává mě překvapovat barevná škála Nerových potomků - od bílé přes blond, čokoládově hnědou, modrou až po černou. Daří se vše kromě puntíků, byť třeba Jantarka má na hrudi v bílé plotně hnědé puntíky. Možná že s fenou puntíkatou bychom se i té strakatosti dočkali. Kdo ví.
Horké dny mě přiměly k tomu, že jsem mimina vypakovala z porodní bedny do ohrádky dřív, než v zimních měsících. Viděla jsem hned, jak ožili... Budou tak připraveni do života s předstihem.

 

 

8. 6. 2019

Týdenní odmlku a přerušení toku informací způsobila porucha na straně poskytovatele internetového připojení. Když už pak přišel net, odešel zdroj v PC a já se teprve dnes dostávám k aktualizaci. Miminka z vrhu I - modrá holá holčička Indigo a černí chlupatí kluci Ixo a Irid mají ve 4 týdnech věku plně prořezané zuby, což poznala na vlastní kůži jejich mamina Emma i já. Mamina při kojení,  já , když se mi zabodly jehličky mléčných špičáků do nohy při okusování bačkory. Miminka tak vyměnila pohodlí a klid odchovny za ruch a společnost smečky. Přes den a v mé nepřítomnosti jsou  v ohrádce, jinak si užívají pozornosti ostatních. Mamina z pochopitelných důvodů už kojí jen sporadicky, miminka o to víc a vzorně baští granule z misky. Maso je ale maso, to nesmí samozřejmě chybět.
Indigo dostala jméno podle své barvy. Má nejen modrou barvu kůže (což tmavá štěňata někdy i dost dlouho mají), ale i podle barvy srsti. Chlupy na špičce ocasu, prstech a na čele jsou opravdu šedo - modré. Že jsem se v určení barvy nemýlila dokládají oči - začínají světlat, což k ředěné barvě patří. U Indi si kromě barvy cením i jejího rodokmenu. Je po dvou importovaných rodičích - matka import z Finska, otec import z Francie. Je tedy nepříbuzná na většinu českých chovů a byla bych ráda, kdyby se uplatnila jednou v chovu i ona.
Miminka z vrhu J se mají k světu. Během prvního týdne života téměř všichni zdvojnásobili porodní váhu. 4 naháčci a 3 chlupáči se střídají u Caminina mléčného baru, protože bez mého organizačního zásahu by se prostě nevešli. Dosud jsem se nesmířila se ztrátou posledního miminka, holého světlého kluka. Narodil se jako úplně poslední a největší 8.štěně, mnoho hodin po chlupaté holčičce. Mohu se jen dohadovat, že příčinou náhlého úhynu bylo loknutí plodové vody, event. jiný zdravotní problém. První dva dny prospíval dobře, pil, byl aktivní. Pak náhle začal být apatický a i přes okamžitou snahu a léčbu 1. 6. uhynul. O to víc se teď bojím o ostatní mimina, protože si uvědomuji, jak jsou zranitelná.
Naše holky si užívají teplého počasí a sluní se a grilují jak o život. Dacota to zřejmě přehnala a jako následek si nese ischias. Má bloklou krční páteř, je na tom podobně jako můj táta. Toho bere bederka. Kikinka po operaci rakovinného nádoru na přední tlapce a amputaci prstu se opět radostně vrátila do života. Nožička se krásně zahojila a Kikča ji plně využívá. Omezuje ji pouze ztráta zraku. Oči se zatím nehorší, tak doufám, že se operaci vyhneme. Jídlo ji zatím pořád velmi baví, při jeho distribuci tančí, jak když jí není 10 let pryč a netrpí žádným handicapem. Další z veteránek Gala si udržuje kondici proháněním kol a kolemjdoucích kolem plotu. Nikdo by jí 10 a půl roku nehádal. Faruška, první z našich pena holčiček, je i v požehnaném věku 11 let dáma každým coulem. Nerada se s kýmkoli dělí o ležení, při rozdávání pamlsků se nikam nehrne - ví, že na ni nezapomenu. Ráda se chodí pomazlit. Ví, že mám pro ni slabost a nikdy ji neodmítnu. Poslední z peruánů je Nero, otec letošních 3 vrhů. Minulý víkend jsme měli naplánovanou výstavu v Erfurtu. Osud ale tomu chtěl, že jsme nakonec seděli doma. Nero je mlaďoch, má vše ještě před sebou.
Xolice Reina a Sombra po odstavu štěňat mají období klidu, kdy si užívají volnosti a všech radovánek, které jim život přnáší. Sombra navíc trénuje svoji holčičku Guapu. Učí ji všemu, co by měla taková malá psí uličnice umět. Guapa je velmi učenlivá, poslušná, rozpustilá, hravá.. prostě štěňátko, z kterého občas až zrak přechází. Vyvíjí se tak nějak samorostle a za pochodu. Podivuji se nad vlastní drzostí, že jsem si dovolila ji přihlásit na výstavu, když do svých 4 měsíců zatím ještě ani nepoznala vodítko.
Výsledky právě probíhajících výstav v Nitře mě velmi potěšily. Zatím za první dva dny výstavních maratonů:
7. 6. 2019 CACIB - President Cup 2019
xolo miniatura Dulzura od Remetky - V1, CAC, CACIB, BOB
                     Colima od Remetky - V1, CAC, Res. CACIB

PSPP small   Grado od Remetky - V1, CAC, CACIB, BOB
8. 6. 2019 CACIB - Grand Prix Slovakia 2019

xolo miniatura Dulzura od Remetky - V1, CAC, CACIB, BOB
                     Colima od Remetky - V1, CAC, Res. CACIB

PSPP small   Grado od Remetky - V1, CAC, CACIB, BOB
9. 6. 2019 CACIB - Derby Winner Show 
xolo miniatura Dulzura od Remetky - V1, CAC, CACIB, BOB
                     Colima od Remetky - V1, CAC, Res. CACIB

PSPP small   Grado od Remetky - V1, CAC, CACIB, BOB

 

30. 5. 2019

Dnes nad ránem přišel na svět vrh J. Složení chlupatý kluk a holka, nahatí 1 kluk a 3 holky potěšilo. Teď ještě vše v pořádku odchovat :-) . V poledne jsem šla mimina zkontrolovat a nemohla se dopočítat - přibyla ještě jedna COA holčička.

 

24. - 26. 5. 2019

San Marino znám jen z televizního zábavného pořadu, v němž soutěžila i česká družstva. Nachází se u moře, v severním cípu Itálie. Nero zde pod vedením zkušeného K -9 teamu ve dvou výstavních dnech vybojoval nejvyšší ocenění  a pochvalu od pana rozhodčího, že tak pěkného jedince v plemeni dlouho neviděl. Aby se ale stal šampionem země, musel by se sem ještě vrátit, jako většina zemí má v podmínce zisku titulu 4 čekatelství.

 

19. 5. 2019

Výstava, pokud je vzdálená do 100 km, je výletem za humna. Tak tomu bylo i v neděli, kdy jsme vyjeli do Litoměřic, Zahrady Čech. Počasí nám přálo, sluníčko svítilo na mě až dost a pobyt s partou lidí, které jsem ráda viděla, jen umocňoval pohodu a bezva dojem z výstavního dne. Posuzování v našem kruhu nabralo značný časový skluz, líp než v plechové hale bylo venku na sluníčku a tak jsme si všichni měli možnost tento význačný den užít. V debatním kroužku jsme probrali staré i nové, ohodnotili události dne a na závěr se proběhli v kruhu. Nero dokončil Českého grand šampiona a pokud k tomu nebude zvláštní důvod, na české výstavy se podívá maximálně jako divák.

Grado od Remetky - peruánský naháč malý
V1, CAC, CACIB, CAC ČMKU, BOB

Estrella od Remetky -  peruánský naháč malý
V1, CAC, CACIB, CAC ČMKU, BOS

Fabio od Remetky - mexický naháč malý
V1, Velmi nadějný

Grado se stal chovným jedincem a ve velikosti small potencionálním krycím psem i na naši Dacotu.
 

 

11. 5. 2019

Emma se o miminka vzorně stará, přesto jsem si netroufla vyrazit na výstavu. Byla bych z domova přibližně 15 hodin, což dělám nerada, i když mimina nemáme. Nero tedy do Wieselburgu vyrazil se Šárkou. Výsledky? Succès grandiose

Neroh de Korrantoh - PSPP medio : Exc. 1, CACA, CACIB, BOB
Fara od Remetky - PSPP small : Exc. 1, CACA, CACIB, BOB
Colima od Reremetky - xolo miniature : Exc. 1, CACA, CACIB, BOB
Acalan od Remetky - xolo interm. : Exc. 1, CACA, CACIB, BOB
Fabio od Remetky - xolo miniature: Very Promissing 1

Myslím, že výsledky mluví za vše a tímto děkuji i majitelům mých odchovů.

 

9. 5. 2019

Užívám si malých miminek, byť to není tak dlouho, kdy nás předchozí vrh opustil. V minulém vrhu měla Emma dva nahé kluky a chlupatou holčičku, teď si to otočila: má dva chlupaté kluky a nahou slečnu. Vzhledem k vyšším porodním váhám miminek předpokládám v dospělosti spíše střední velikost. Není to samozřejmě jisté, genetika je nevypočitatelná.

8. 5. 2019

Dnes se po dlouhém očekávání narodil vrh " I " . Hrdými rodiči jsou Nero a Emma - Bay's Bushyfur Moqomuki. Narodili se dva chlupatí černí kluci s bílými znaky na hrudi a holá holčička s modrou kůží. Emma během březosti hodně přibrala, takže vypadala na početnější vrh. Jsem ráda, že máme vše zdárně za sebou a můžeme se tak připravit na další vrh , který by měl přijít do 3 týdnů. Tentokrát se bude jednat o poslední vrh naší výstavně neméně úspěšné fenky Caramely, Světové vítězky mladých. Děsí mě jen to, že Cami je můj odchov a už i ona má našlápnuto na cestu do veteránů.

 

27. 7 - 1. 5. 2019

V tomto poměrně dlouhém časovém úseku se Nero v Zadaru zúčastnil 5 výstav. Co čert nechtěl, do třídy šampionů byli nahlášeni hned 3 jedinci. Rozdělili si celkem spravedlivě ocenění. Dvakrát vyhrál Nero, dvakrát chorvatský pes a jednou Nano, syn po naší Alessii od Remetky v majetku německé chovatelky. Po zbývající dny byl Nero maximálně druhý, nikdy třetí. V konečném výsledku byl tedy nejlépe hodnoceným šampionem, byť ani jeden ze psů na titul šampion Chorvatska nedosáhl. Nejspíš z obavy, abychom se zase v kruhu nestřetli, zamluvila si již jedna vystavovatelka výstavy v Nové Gorici, druhá letní Split. Vím kam nejet.. jen přemýšlím, kam tedy pojedeme ?

 

23. 4. 2019

Fortuna odjela do nového domova. Bude dělat společnost dvěma odrostlým dětem a rodině, která před ní dochovala dva peruánské naháče do požehnaného věku. Hodně štěstí, holčičko .

 

22. 4. 2019

Během příjemně stráveného odpoledne vznikla prezentace Fortuny. Moc za ni děkuji a věřím, že pomůže Fortuně najít majitele, který ocení její kvality.

The 6-month-old beauty of Mexican middle-aged is waiting for its owner. Female is fully vaccinated, chipped, with Pet passport, full FCI pedigree. It is suitable for breeding, for exhibitions, but also as a faithful companion. More info about Fortuna on https://odremetky.wbs.cz and https://katerinaha.rajce.idnes.cz/Fortuna_4-2019

6 měsíční kráska mexického naháče středního čeká na svého majitele. Fenka je plně očkovaná, čipovaná, s Pet pasem, plným FCI rodokmenem. Je vhodná do chovu, na výstavy, ale i jen jako věrný společník. Více info o Fortuně na webu https://odremetky.wbs.cz a https://katerinaha.rajce.idnes.cz/Fortuna_4-2019
Za prezentaci děkuji majitelům její matky Colimy od Remetky Kateřina Habartová a Martin Trtilek

 

20. - 21. 4. 2019

Nero vyrazil do Slovinska. Beze mě, s Petrou a Jarmilkou. Hned první den se zadařilo a Nero doťukl další titul Šampion Slovinska. První titul CAC získal Nero v Bledu  v den, kdy dosáhl dospěláckého věku 15 měsíců. Den 17. 6. 2018 byl pro něho i dnem, kdy získal první CACIB a vyrazil na cestu za titulem Interšampion. Nebude trvat dlouho a k 5 juniorským šampionům (Šampion mladých Slovenska, Česka, Polska, Slovinska a Rakouska) a 5 dospělým (Šampion Černé Hory, Maďarska, Polska,Česka a Slovinska) přidá titul další.

 

16. 4. 2019

Po dlouhém zvažování jsem se rozhodla nechat do chovu malou Guapu. Moc jsem toužila po holčičce po Reině. Nezadařilo se. Guapa je po Reinině bráškovi " Ferdovi ". Není tedy divu, že v mých očích je ta vyvolená.

Na prodej je tedy xolo fenka střední z vrhu F - Fortuna. Je přezubená, krásně úhlená, s rovnými zády, nádhernou typickou hlavou a zdravou hebkou kůží. Hledá stálý domov, kde bude především milovaná, výstavy a chov jsou jen bonus.

 

6. 4. 2019

Xolokluci Geronimo a Gucci už mají taky své doma a já se začínám děsit prázdnoty. I když za pár týdnů to tu opět ožije, neřeší to můj problém - po Nerovi nemám žádného výstavního "koně" .

 

1. 4. 2019

Svůj domov našel poslední peru kluk z vrhu CH. Na prodej jsou tedy malí xolíci,  kluci Gucci a Geronimo.

 

30. 3. 2019

   Je večer a právě jsme se vrátili z výstavy v Salzburgu. Po vyvenčení a shledání se všemi obyvateli naší boudy jsem jako první zapla kávomat. Od 30 do 60 let jsem kávu nepila. Mívala jsem ji spojenou s cigaretou a když jsem přestala kouřit, odbourala jsem i kávu. Tenkrát ještě bývala doma mletá, s logrem. Po 30 letech téměř na měsíc přesně jsem měla možnost ochutnat kávu z domácího kávového automatu. Okamžitě jsem si ji zamilovala a dnes už mi jiná nechutná. Posilněna kávou se tedy s Vámi mohu podělit o události dnešního dne.                                                                        Ranní příprava probíhala díky miminům, která ještě doma zbyla, v chaosu. Broučínci si mysleli, že budíček ve 3 ráno je nový druh zábavy a radostně ji se mnou sdíleli. Motali se mi pod nohama a překáželi na každém kroku. Tak se stalo, že když jsem naplnila stojan s miskami čerstvou vodou,  sjel mi a já řádně zlila sebe, osazenstvo klece v koupelně i podlahu. V rychlosti jsem se snažila popadnout kbelík s vodou a potopu vysušit. Jak v grotesce se mi vyháklo ucho a já si v chodbě ještě vylila část vody z kbelíku. V hlavě mi bublalo Komenského heslo: " Spěchati toliko pro hovado dobré jest... "  V duchu jsem si nadávala a nejraději bych všechny zadupala do země. Na výstavu jsem tedy vyrazila naboso (s ponožkami v tašce),  s mokrýma nohama. I tak jsem ale nedodržela smluvený čas pro spolujízdu a čelila vyzvánění telefonu, co se děje. Když už jsme byli na cestě a já si aspoň slovně ulevila, začala jsem se na výstavu i těšit. Měla jsem totiž smluvený handling, takže zodpovědnost za výsledky nebyla na mně. Cesta jako vždy ubíhala hladce podle navigace a plánu.  Přes Budějky nejezdím moc ráda, Nero mi dává najevo nejen nevoli ze serpentin a houpání jak na rozbouřeném moři. Dnes se to obešlo jen s malým ublinknutím, i když znovu si klidně lehl zase až po nájezdu na dálnici. Probouzející se den zalitý sluncem nádherně orámoval pocukrované vrcholky Alp, se kterými kontrastovalo v údolí se choulící jezero. Je to zřejmě rekreační oblast.  Jeho břehy jsou posety kostičkami chatek. Dovedla bych si zde představit strávit dovolenou. Do samotného Salzburgu nám zbývalo ještě nějakých 30 km, po které jsem se měla příležitost kochat. Obdivovala jsem kýčovité scenérie i nádheru probouzející se přírody.                                                                                               Příjezd na samotné výstaviště nepřekvapil. Po opatřeních na předchozí výstavě v Grazu jsem očekávala důkladný vstupní filtr. Nebylo tomu jinak ani dnes. Po pohledu "uvítacího výboru" do klece, ve které trůnil Nero, jsem byla odvelena jak na letišti pasovou kontrolou do prostoru vyhrazeného páskami. Na jeho konci mě čekaly dvě dámy v bílém plášti. Na stole měly lékařské propriety jako fonendoskop , desinfekci, váhu a ještě něco, co jsem ani neměla možnost dešifrovat. Začaly si ztotožňovat moji osobu a psa se vstupním listem a katalogem. Chápu, moje jméno není asi v Rakousku zcela obvyklé .. a tak mi přiřadily úplně jiného psa. Navíc chtěly, abych ho odsouhlasila i v katalogu. Když jsem si nasadila výrobek firmy Zeis Jena (pro mladší ročníky brýle), nevěřila jsem svým očím. Název takového plemene jsem viděla snad poprvé v životě. Našla jsem se tedy v katalogu a vše uvedla na pravou míru. Dámy se mi pak omlouvaly, že musejí dohlížet na dodržování zákazu holení fousků na tlamě. Lámanou němčinou jsem jim řekla (se snažila říct), že Nero stejně žádné nemá od přírody. Prý ne, prý má krátké vousky. Vědoma si těchto nařízení, neholila jsem nohy ani sobě (stejně nosím kalhoty), ani Nerovi drny. Jeli jsme oba opravdu přírodně. Výstavní personál mi pak po vstupu vtiskl na ruku razítko a já pokračovala v cestě. Ve výstavní hale si pak Nera převzala Miška a já se mohla volně pohybovat a užívat si. Měla jsem tedy čas si všimnout  razítka, kterým mě u vstupu označil personál. Byla to hlava krávy. Buď nemám dost empatie, smyslu pro humor nebo nechápu zdejší koloryt. Od teď si ale budu razítek víc všímat. V poledne mi Nera handlerka vrátila otitulovaného  Exc. 1, CACA, CACIB, Alpensieger, CACIB  a šťastného z opětovného shledání. Sbalili jsme se a vyrazili. Odpočatá jsem usedla na zadní sedadlo a nechala plynout okolní krajinu. Sluníčko krásně svítilo, vzduch voněl jarem. Po zimní šedi stráně kolem dálnice rozsvítily žluté květy pampelišek a pryskyřníků. Modré květy bouřek (tak jsme v dětství říkali rozrazilu) barevně doplnily jarní škálu barev. Zelená, žlutá, modrá ....Velikonoce jsou na dohled. Obdivovali jsme rychlost, s jakou na rakouské straně přibývají nové úseky dálnice.  Dokladovala nám to i navigace, která se každou chvíli ztrácela. Na naší straně jsme měli pocit, že rozestavěné úseky už známe popaměti.  Nejspíš ale ne všechny. Tentokrát nás objížďka zavedla k ekologickému a kontroverznímu centru Čapí hnízdo. Kde bych si kdy pomyslela, že ho budu moct obdivovat zblízka. Cesta dál vedla okreskami z kopce do kopce a z povelů navigace vpravo vlevo a věčných serpentin se udělalo šoufl i mně. Když jsme projížděli kolem České Sibiře , vybavila se mi kuriozní příhoda. Kdysi jsme ve zdejším hotelu nocovali. Po večeři jsme si vyšli s kolegy z práce na procházku. Asi jsme nevypadali nijak seriozně, protože nás oslovila na ulici místní "dáma". Zaměřila se na mého tehdy -náctiletého staršího syna. Optala se ho, jestli by neměl zájem. To, co odpověděl, nejspíš nečekala ani ona. Se slovy: " A kolik dáš? " nechal pracovnici nejstaršího řemesla v němém úžasu a rychle odešel. Zbytek cesty už proběhl standardně a po 14 hodinách nepřítomnosti jsme zakotvili doma. Blíží se půlnoc a já se , díky kávičce, ráda podělila o zážitky dnešního dne. Zítra by měla odejít do nového domova poslední nahatá peruholčička. Doufám, že podobné štěstí čeká i na  jejího brášku a xolíky. Ale o tom až zase někdy jindy.                                  

 

23. 3. 2019

Je po obědě a čas na kávičku. Relaxuju. Dnes se tu vystřídalo 5 návštěv - nových majitelů Dacotiných miminek. Zbylí dva naháči půjdo do týdne. Jediné nezadané mimčo je COA kluk Chikan. Je líbivý, veselý a mazlivý - nechápu, že své doma ještě nenašel.

Po adrenalinu uplynulých dnů jsem docela zdrbnutá. Vstávaje lehaje mě doprovázelo výskání rozveselených miminek. Je to jako u vícerčat. Jeden se vzbudí, ostatním už se najednou taky spát nechce a celá zpovykaná smečka pak zaútočí přímo na mě - pokud jsem v dosahu - nebo aspoń na dveře, za kterými se, dle jejich uvážení, úmyslně ukrývám. Ranní toaleta probíhá za jejich bedlivého sledování vodního proudu, sušení ručníkem připomíná nejspíš dráždivé pohyby toreadora a tak se vetřelci postupně zakusují do všeho a všech v dosahu. Při oblékání spoďárů už si dávám pozor... nechtěné nájemníky vyklepu. Ještě honem vyčistit zuby a vyvoněná se vrhám na úklid prvních loužiček a hromádek. Tedy prvních - jak se to vezme. Ty úplně první uklidím, ještě než se velcí vyvenčí a mimina rozkoukají. V 5 ráno začíná teprve svítat, probouzí se den a my s ním. I když mi tu zbyli xolíci, jsou tak mrňaví a nenároční, že o nich ani nevím. Jsem unavená, spokojená, ale určité uvolnění ze stresu uplynulých dní, které jsem čekala, nepřichází.... Třeba mi to teprve dojde.

 

15. 3. 2019

Výsledky Kikinčina histologického nálezu mě uzemnily. Vyjímám ze zprávy:

Jedná se o anaplastický sarkom. Nádor většinou nemetastazuje, ale může recidivovat nebo se měnit v agresivnější fibrosarkom. 
 
Kikinka se hojí dobře, začíná si opět užívat života, dobré krmě, sluníčka  a lásky. Říkám si, že život špatnou zprávou nekončí a co přijde dál, ukáže až čas. Nikdo neví, kolik ho má ještě vyměřeného...

9. - 10. 3. 2019

Další týden jak víno hrdlem protekl a je tu víkend. Kikinka je po operaci - opravdu jen amputaci prstu - zdárně se hojí  a když vše půjde dobře, od úterka už půjde dolů i bandáž z přední paciny. Stehy jsou vstřebávací, tak jen pohlídat, aby nevzala léčbu do svých pacek a ránu si nerozlízala.

V sobotu jsem po delší pauze vyrazila s Petrou - jak já říkám : od jorků - do rakouského Grazu. Tuto výstavu jsem absolvovala už tolikrát, že to ani nespočítám. Sobotní výstava ale byla jiná. Přijely jsme na výstaviště pár minut před osmou, tedy těsně před začátkem vpouštění vystavovatelů do areálu. Před výstavištěm se kroutila dlouhá řada čekajících. Fronta se moc nepohnula, ani když se areál otevřel. Po delší době čekání jsme zjistily důvod. Pořadatelé se pustili do vstupního filtru s německou precizností. Prvním filtrem jsme pošly poměrně rychle. Ze vstupáku jsme přišly jen o růžek dokladující vstup zdarma pro 1 osobu a 1 psa. Pokračovaly jsme ve frontě a došly na další stanoviště. Tady si veterinář suverénně otevřel dvířka klece, v které jsem psa převážela, a ztotožnil Nerův čip s Pet pasem. Měla jsem za to, že už je po všem, když čip,  zápis v Pet pasu a očkování souhlasí. Než jsem se mohla zorientovat a popojet, vrhl se na nás další chlap a opět požadoval všechny doklady. Snažila jsem se mu marně vysvětlit, že kontrolou jsme právě zdárně prošli. Opět chtěl vidět Nera zblízka a dokonce si pořídil jeho portrétní foto. Pořád něco anglicky mlel, čemuž jsem ani trošku nerozuměla. naštěstí nás z jeho spárů vysvobodil jiný pracovník, který aktivistovi něco vysvětlil. Ač nerad, propustil nás a my pokračovali do výstavní haly. Teprve večer jsem se dozvěděla důvod jejich počínání. Aktivisté zahájili hon na čarodejnice... Dokladovali si všechna plemena, která majitelé nějakým způsobem upravovali (oholení vousů u pudlů) nebo týrají chovem (viditelnost spojivky u očí určitých plemen). U naháče patrně aktivní aktivista chtěl poukázat na chybění vousů u mého psa. Ano, Nerovi prostě na tlamě hmatové vousy téměř nerostou. Jedná se ale o původní plemeno, které bylo schopné přežít stovky, možná tisí let, beze změny. Pokud bych chtěla poukázat na týrání chovem, byli by to ovčáci a krátkolebá plemena. Pokud oholím pudlovi vousy na tlamě, během pár týdnů mu znovu zcela dorostou. Abych ale vytěžila z výstavy to nejdůležitější - Nero získal poslední čekatelství pro zisk titulu Rakouský junioršampion. Byl to jeho pátý a poslední juniorský titul. Za týden dovrší věk 2 roky a přestoupí do kategorie dospěláků.

V kolotoči všedních dnů si pomalu nestačím všimnout, že jaro už je tady. Ranní řev ptáků díky novým oknům s trojitými skly nevnímám. Na keřích a stromech podél dálnice už začínají rašit zelené pupeny, z kočiček jsou kocouři. Příroda se pomalu probouzí a já změnu zaznamenala jedině díky zhoršené alergii. Zahrada volá o pomoc, klíčící tulipány zvedají pokličky spadaného listí. Život dal se v let...

 

 

2. - 3. 3. 2019

Máme za sebou další akční týden. Miminka rostou jak z mlíčka a přišlo na řadu vylepování uší. Docela úspěšně se podařilo, mimča dostala o týden dospělejší výraz. Prostě sluší, jak psovi uši :-) . S Kikinkou máme vyběhané předoperační vyšetření. Vše je v pořádku a tak nic nebrání tomu, aby se v úterý podrobila amputaci části přední packy (možná jen prstu) s nádorem. Histologie, byť se posílá do Německa, by měla být hotová pak do 3 dnů. Čeká nás několik dalších návštěv veteriny na kontroly a převazy. Další víkend už pojedu po únorové mateřské přestávce první výstavu.

Miminka si velmi rychle zvykla na mazlící návštěvy a hlasitě se dožadují pozornosti. Jsou z nich malí a sveřepí, zavitě a hlasitě vyjící  šakali. Uvidíme, kdo z koho ...
Víkend se také nesl ve znamení přesidlování. V kuchyni se poprvé od svého narození setkali chlupáči v péči macešky Reiny s naháči, kteří zůstali u maminy Dacoty. Měla jsem ze setkání vrhu CH trošku obavu. Chlupáči totiž mají za sebou bojovou průpravu od tety Felicity, ale nedali na sobě převahu znát a se sourozenci začali rychle a něžně komunikovat. Přes den jsou obě skupiny odděleně v ohrádkách. Obě maminy totiž dosud kojí a nechtěla bych, aby vznikly mezi nimi nějaké dohady.

18. - 24. 2. 2019

Prázdninový týden (jarňasy) plyne jako voda v řece po jarním tání. Psí mateřská se skládá z venčení, přípravy krmě, převlečení lůžkovin všech 3 hnízd mimin, naplnění pračky, sušičky, pračky, sušičky.. nejmíň 2x po sobě a denně. Roznesení a následný sběr misek je součástí každodenní rutiny a tělocviku. Příprava oběda se odbyde co nejrychleji, abych stihla ostříhat všech 198 drápků 11 mimin, odčervit, pochovat, prohlédnout, socializovat, komunikovat.. prostě i chvíli mazlit zbytek smečky. Poobědní kávička je jediná chvilka odpočinku, který si dopřávám. Pak už totiž startuje odpolední kolotoč, který ale s sebou přináší o 10 talířů jídla navíc i pro zbytek smečky. Po venčení, úklidu zaťapaných prostor, mytí nádobí, nákupu a sběru bobků na zahradě následuje večerní krmení, tentokrát už jen mimin a mamin. Některé dny se sejdou i dvě návštěvy zájemců o štěňata, v úterý operace pupeční kýly xolo chlupatice, komunikace s případnými dalšími zájemci o štěňátko nebo jen testování alergie na přítomnost psů. O víkendu tomu nebude jinak a už se na slibované další návštěvy těšíme. Nejen já, ale i smečka, která prokrmování piškoty bere jako úlitbu za odvedení pozornosti na štěňata.

Z vrhu "F" xolíků po dnes zrušené rezervaci je k mání černá COA fenka Felicity. Bude malá, váží 4,1 kg a je ve fázi přezubování. Má super veselou povahu, miluje pohyb a je bez vady. Má luxusní standardní srst, byla by vhodná i na výstavy a do chovu. To samozřejmě pro budoucího majitele není zavazující, pro mě je nejdůležitější, aby našla dobrý a trvalý domov. Vzhledem k tomu, že je už skoro 5 měsíční, je plně očkovaná, naučená čistotě a nového majitele jistě potěší nejen svou společností. Je jedinou malou xolo standardní chlupatou příslušnicí svého plemene v republice a tak věřím, že své doma si brzy jako vzácná květinka najde.

Na závěr potěšení z výstavního víkendu v Bratislavě. Náš malý odchovanec Fabouš ( Fabio do Remetky) ve věku necelých 5 měsíců na své výstavní premiéře vybojoval titul Slovak elite minor puppy winner. Majitelce moc gratulujeme.

 

16. - 17. 2. 2019

Na tento víkend jsem si naplánovala cestu do slovinského Celje. Miminka ale rozhodla jinak a tak se na cestu vydal pouze Nero v doprovodu mé kamarádky Petry. Pro zisk titulu Šampion Slovinska je potřeba nashromáždit 5 čekatelství CAC. Nejtěžší je získat ho z Klubové výstavy, což je jedna z podmínek Jsou jen dvě do roka a  tudíž hodně obsazené. Nerovi se ale podařil pod vedením Petry husarský kousek a stejně jako v dopoledním CACIB klání získal i v konkurenci titul BOB. V neděli přidal další čekatelství. Teď už musí Nero jen počkat, až dovrší věk 2 roky a doťuknout posledním, 5. čekatelstvím. To první získal v den, kdy mu bylo na chlup 15 měsíců, v Bledu.

V sobotu došlo také k další změně. Colima odjela za bráškou Nacem do Brna, kde bude mít svůj nový domov. Z předchozího domova byla zvyklá na akční způsob života, což jsem jí já nemohla poskytnout. Viděla jsem neustále v jejích očích otázku: A co podnikneme teď? Její nezdolný temperament jsem nedokázala naplnit. Věřím, že se stane parťákem rodině, v které už vyrostl její starší bráška Nac. Může se těšit na výlety, procházky, sportovní a dovolenkové zážitky a hlavně přemíru lásky a náruč pouze jednoho páníčka, pro nějž je ta vyvolená.

Přicházejí rezervace na miminka, hlavně holčičky. Za poslední týden se podařilo najít majitele pro Fortunu, Chanel i Chasku. Zájemce má i Felicity a Guapa. Časem uvidíme, kam holčičky půjdou. O kluky zatím překvapivě zájem není, ačkoli jsem přesvědčená, že právě oni jsou ti nejúžasnější. Chilli pro svou vzácnou hnědou barvu, Chico jako opravdu malý malý a nahatý peruánský naháč.Ještě jsou v nabídce dva chlupáči- medvídci černý a hnědý, kteří budou k mání za minimální cenu.

8. 2. 2019

Dacoťatům (rozuměj miminkům Dacoty) je dneska týden. Díky plnému pracovnímu nasazení mi to uteklo jako voda. Nepřekvapilo mě, že nejvíc nabrali chlupáči.  V péči Reiny po prvním týdnu nejmenší chlupáček Chikan přibral z původních 125 g na 296 g, druhý nejmenší Chuki- též chlupáč- poskočil ze 165g porodní váhy na 412 g. Oba se začínají podobat želvičkám - kulaté tělo, krátké nožky a ocásek , nevýrazná hlavička. Nahatí, kteří zůstali v péči Dacoty, zdaleka tolik nepřibrali. Nejméně o dokrmování stojí fenka s pracovním jménem Blondýna- pro své blond háro, vlastním jménem Chanel. Narodila se s nejvyšší porodní váhou - 198 g a propila se na 390 g. Splnila tak nepsané pravidlo, že miminka v prvním týdnu mají zdvojnásobit svoji porodní váhu. Další dvě štěňata jsou jak jednovaječná, jak si jsou podobná. V klučičím provedení je to Champi,  v holčičím Chaska. Oba jsou zcela holí, oba tmavě hnědí, k nerozeznání. Prvorozená holka Chaska s porodní váhou 182 g přibrala za týden na 320 g, předposlední novorozenec Champi se ze 180 g spravil na 327 g. Úplně posledním miminkem, které přišlo na svět, byl kluk Chilli. Díky jeho krásné barvě mi jméno naskočilo okamžitě. Jeho světle hnědá barva pomalu tmavne a každého upoutá na první pohled. Až na pár hnědých chloupků na čele je rovněž zcela holý a doufám, že se stane důstojným reprezentantem naší chovatelské stanice. Porodní váhu 195 g nezdvojnásobil, naopak, s 276 g zůstává drobnějším miminkem. Na závěr představím dva černoušky. Černá holka Chiara je v typu krásná holčička s jemně modelovanou hlavou. Přibírá přímo předpisově - ze 178 g  na 349 g. Černý kluk Chico se  narodil s dobrou startovní váhou 182 g. Bude asi spíš malinký po mamince, protože za týden vyrostl jen na 223 g. Spolu s hnědákem Chilli jsou při dokrmování nejvděčnějšími strávníky.

Miminka Sombry jsou stejně jako předchozí vrh nejhodnější, co jsem kdy měla. Jediná holá holčička Guapa (165 g) dostala jméno po své příbuzné, mamince naší Kikinky a babičce Colimy (vl. jménem Papalotontli Hoover). V překladu významu " Krásná " určitě nezůstane nic dlužná.Už teď má zajímavou barvu a já se jen dohaduju, jak bude vypadat v dospělosti. Nahatý bráška Gucci ( 150 g) je typickým představitelem plemene s kořeny v rodném Mexiku. Stejně jako mamina má černé vlásky, krásnou hlavu a podmračený výraz. Bude to mrňous, který se ale nedá. Chlupatý Geronimo (168 g) je jako většina chlupáčů pohodář, salámista a spokojený chlap. Má zajímavou hnědo - zlatou barvu s bílým podvozkem. I když si ho nejpíš do chovu nikdo nepořídí ( i kdyby mohl ) , bude určitě líbivé miminko. Xolíčatům je dneska 10 dní a je na nich vidět, že váhově se s peruánky srovnávat nemohou.

1. - 3. 2. 2019

Poslední 3 dny byly opět bohaté na události. Už v pátek 1. 2. se rozhodla Dacota přivést na svět svoji opravdu početnou nadílku. Její porod jsem očekávala s obavami, dokonce jsme byli i dvakrát na sonu, abych se ujistila, že je vše v pořádku. Po ujištění veta, že průměr hlaviček očekávaných mimin není v průměru větší než 2,8 cm a tudíž je předpoklad spontánního porodu, jsem se trošku uklidnila. Ze zkušenosti ale vím, že žádné dva porody nejsou stejné ani u stejné rodičky a stát se může cokoliv. Dacota překvapila rychlostí, s jakou miminka na svět přivedla. Za necelé 3 hodiny porodila celkem 8 štěňat - 2 chlupaté kluky a po 3 nahatých od obou pohlaví. Chlupáče jsem okamžitě ještě mokré předala do péče Reině, která o svá miminka přišla. Nejdřív se tvářila vyděšeně a odtažitě. Když jsem ji ale uklidnila a miminka přiložila na břicho, okamžitě roztála a začala je olizovat. Věděla jsem, že máme vyhráno - zbylých 6 dětí je na maličkou a drobnou Dacotu i tak hodně.
 Miminkům se věnujeme společně a doufám, že se nám podaří osmerčata udržet a odchovat. Porodní váha žádného mimina nepřesáhla 200 g. Překvapivě nejslabší se narodili chlupáči - 125 g a 165 g. Vzhledem k všeobecné životaschopnosti  chlupáčů ale věřím, že v péči Reiny mají velkou šanci na přežití. Po xolo osmerčatech narozených před 4 měsíci vím, co mě čeká...
Do Brna na DUOCACIB 2. - 3.  2. 2019  vyrazil tedy Nero beze mě. V péči Markétky Hanzaliusové, se kterou se zná už z léta, vybojovali po oba dva dny BOS. Nero tak splnil podmínky pro udělení titulu Šampion ČMKU a začal Českého Grandšampiona.
V neděli se na výstavě neztratily ani naše dva odchovy malých peruánků. Estrella získala hodnocení V1, CAC, CACIB, CAC ČMKU a Grado V1, CAJC a BOS. Mám ze všech úspěchů velikou radost, která mi dává sílu se o tak početnou smečku starat. Věřím, že moje konání má smysl.
 
 
29.1. 2019
 
Plánovaný baby boom nezačal zcela úspěšně. Pár dní před plánovaným porodem přišla o svá miminka Reina. Chodí si lehat těhotným holkám na bříška a poslouchá ozvy jejich ještě nenarozených miminek. Věřím, že do třetice se zadaří a i ona si časem naplní své mateřské poslání.
Dnes se narodila miminka z opakovaného spojení po Sombře a Ferdovi.
 
 
Přivítali jsme na svět jednu holou holčičku a dva kluky - z toho jednoho v kabátku. Miminka byla toužebně očekávaná a já mám hříšnou myšlenku.... Doufám, že mě přejde. O víkendu už by mohla rodit i Dacota, která má pro nás zaručeně početnější překvápko.
 
 
25. - 27. 1. 2019
 
Na výstavu v Nitře jsem Nera vyslala s K-9 týmem. A výsledky po prvním dnu? Nero začal Slovenského šampiona. Velikou radost mi udělali dokonce dva naši odchovanci - Dulzura alias Dorka i Grado alias Many - oba získali v konkurenci BOB.. Všichni si vedli úžasně i v dalších dnech a tak máme nového Slovenského junioršampiona Manyho. Nero v dalších dvou dnech získal 2x BOB a Dorka ? Nezůstala pozadu, 3 x BOB !!!! Všem moc gratuluji  a mám z vás velikou radost.
 
 
13. 1. 2019
 
Výstavní sezónu jsme zahájili jako tradičně Olobrnem. Hanácká výstava Olomouc bývala v příjemném prostředí menších pavilónů v zeleni. Aspoň tak si ji vybavuju pár let zpátky, než se díky rekonstrukci výstaviště přestěhovala právě do Brna. Nero dokončil Českého šampiona pod vedením handlerky Mišky, která s ním vyběhala i titul Evropský vítěz před pár měsíci. Doufám, že úspěšná spolupráce bude pokračovat také na další výstavy.
Na výstavě jsme potkali Dulzuru od Remetky alias Dorku. Tato šikovná holčička po Sombře nám dělá jen radost a s titulem BOB se prosadila i v Česku.
Koncem ledna nás čeká baby boom a já jsem nervózní už teď, aby vše dobře dopadlo. Holky Fortuna a Felicity, které ještě pořád čekají na své doma, se tak se smečkou sžily, že už nevyžadujou žádnou zvláštní péči. Nahaté běhají na venčení i do sněhu, protože je to pro ně super příležitost se pořádně proběhnout. O to těžší bude pak loučení. Život jde ale dál a určitě si pro ni přichystal někde super páníčky.
 

° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° °

Novinky z roku 2018 byly přesunuty do sekce "2018"