DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Novinky 2021

° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° °

29. 12. 2021
Život plyne neuvěřitelně rychle. Vzpomínám na dobu, kdy jsem se těšila, až synové opustí kočárek, začnou přijímat pevnou stravu, běhat, povyrostou a půjdou do školy. Někde v té době došlo k nějakému časovému posunu a od toho okamžiku dal se život v let. Starší syn si už více jak dva roky užívá dědečkovskou roli, mladší s manželkou vychovává dceru. Vzpomínám, jak na Štědrý den před 10 roky mě překvapila Kačka sdělením, že má pro mě překvapení. Vyklubalo se z něj postavení a správa webových stránek, které trvá dodnes. Je to 10 let mého života a vzpomínek. Stejně jako většina aktérů se k nim už nechci vracet. Vypsala jsem se ze svých pocitů a bylo to pro mě jako psaní deníčku, které jsem v mládí jaksi opomněla.
Momentálně se má životní křivka ustálila. S tátou jsme v pravidelném kontaktu, Nany se uzdravila. Rodina funguje, jak má. Celkově jsem své životní tempo zpomalila. Smířila jsem se s tím, že rychlík výstav už mi ujel. Radost si udělám možná nějakým courákem. Slibuji si, že se začnu víc věnovat sama sobě. Myslím, že si to i zasloužím.
Bilancovat na závěr roku nebo vypisovat své plány se mi moc nechce. Ráda bych vyjádřila dík osobám, které přišly do mého života a pozitivně jej ovlivnily a posunuly. Budu jen skromně doufat, že zůstaneme všichni zdraví a pospolu.

To přeji i vám všem v roce 2022.

27. 11. 2021

Člověk míní, Pan Bůh mění. V zaměstnání díky pátečnímu volnu z organizačních důvodů jsem měla před sebou snový prodloužený víkend, který jsem plánovala aktivně využít.
Jobovky začaly už ve čtvrtek odpoledne, kdy jsem se teprve na vše těšila. Nejdřív při návštěvě nemocnice mě nepustili na dohodnutou návštěvu za téměř 85 letým otcem. Vyskočila mu teplota a podezření padlo na covid. S chmurnými myšlenkami jsem došla domů. Tam mě vítaly všechny holky kromě Nany. Nebyla ani mezi těmi, které se vracely ze zahrady z venčení. Zůstala v kočičím pelíšku na topení. Když jsem ji postavila na zem, plouživě přešla na postýlku a ulehla. Všimla jsem si, že namáhavě dýchá. Zkusila jsem jí nabídnout piškot. Ani se po něm neohlédla. Viděla jsem, že je opravdu zle. Zavolala jsem na nejbližší veterinu, že vezu fenu nejspíš se zápalem plic, a vyrazila. RTG potvrdil moji obavu. Vzhledem k závažnosti změn na plicích nás okamžitě odeslali do nemocnice aavet, kde Nany zůstala v kyslíkovém boxu na kapačkách. Podle nálezu se vet klonil k názoru, že zápal plic vznikl z vdechnuté potravy. Do té doby drzé 5 měsíční štěně 2 dny zpátky zřejmě chtělo obrat naši seniorku Emmu o dlabanec. Všechny ostatní holky by ji tolerovaly, Emma jí uštědřila řádný štípanec. Nany s brekem běžela ke mně. Pořád naříkající mimčo jsem pochovala a uklidnila. A tehdy se to vše zřejmě stalo. 
Po dvou dnech hospitalizace je Nany doma. Bere dvoje ATB, k tomu léky na rozšíření průdušek, aby mohla vykašlávat. Z nejhoršího je snad venku, ale vyhráno ještě úplně nemáme. Léčba je běh na dlouho trať.
No a táta? Tomu v pátek potvrdili covid. Vystěhovali ho do karantény na samotku, sešlo se kolem něj koncilium. Připravili mu kyslík do nosu a začali ho přesvědčovat, že udělají  vše, co bude  v jejich silách,aby onemocnění zvládl. Táta se vyděsil a nabyl dojmu, že má před sebou poslední okamžiky života. Z domova telefonicky jsem se ho snažila podporovat, že týden po druhém očkování už bude mít jakous takous imunitu vybudovanou a dá to. Kapačky kapaly a čas pomalu plynul....Večer  už byl táta bez teploty a překvapil nejen sebe, ale i zdravotníky. Opět se kolem něj shromáždili jak sudičky a po opakovaném šťourání padl verdikt, že to asi covid tedy není. 
Narozeninový den mi prosvětlily gratulace od rodiny a přátel. Myslím, že vzpomínky na tyto narozeniny mi zůstanou dlouho živé. Nic nevyšlo, plány zcela vzaly za své....
Konec dobrý, vše dobré.

 

 

13. a 14. 11. 2021
Neplánovaně vyšla mezinárodní výstava v Polské Poznani. Míša vzala Indigo a Guapu. Spolu s jejím Mannym odvezli tituly nejvyšší - BOB a BOS, přičemž po oba dva dny BOB získala Guapa ve velmi silné konkurenci. Mám velikou radost a hecla jsem se - oběma holkám jsem v Belgii na FCI požádala o přiznání titulů Mezinárodní šampion krásy C.I.B., na nějž podmínky holky splnily už dávno. Tak teď už jen čekat na potvrzení.
 

5. 11. 2021
Začínám promýšlet plány na příští rok. Co se týče tuzemských výstav, holky, které mají vše v Česku splněno, budou vyhlížet příležitosti zahraniční. Výstavním koněm mi tak zůstává pouze Babou. Ginka má na výstavy svůj názor, který se často nesetkává s mým. Myslím, že ustoupím já.
Co se týče plánovaných odchovů, letos jsme měli pouze jediný vrh -  peruánského naháče - po Dacotě. Příští rok mám v plánu uskutečnit vrh po Indigo a Guapě, tedy pena i xolo. Podle situace mám možnost v chovu využít i další feny. Stane se, co má se stát, proto plány beru s rezervou. Až se bude nějaká nová skutečnost rýsovat, podělím se o radostné očekávání.

 

16. 10. 2021
Letos pro nás poslední výstava se konala v Mladé Boleslavi. Mám to tam moc ráda, hlavně obdivuju svěží trávu, prostor na venčení, chutné občerstvení s malinovkou. Našim holkám se tam nesporně také líbí a výstavy si užívají. Jednou vyhraje ta, podruhé ta druhá. Dnes byla řada vítězství na Babou. Ve třídě vítězů získala první CAC. Pro letošek se statistika uzavírá. Zbývá ještě vyřídit přiznání titulů C.I.B., šampion SK, Klubové šampionáty. Administrativa mi vydrží nejmíň do konce roku.

15. 10. 2021
S dosti velkým časovým odstupem se mi podařilo zpracovat emoce, vyvolané fantastickým výstavním úspěchem. Naše mini xolička Guapa od Remetky na Světové výstavě psů 3. 10. 2021 získala titul Světový vítěz i BOB. Zbylé 3 holky si také vedly moc dobře a byly všechny výborné s CAC nebo Res. CAC. Po výstavních úspěších Farryi (EW), Caramely (JWW), Nerovi (EW) se konečně podařilo vystoupat na pomyslný výstavní Olymp a radovat se z titulu nejvyššího. Od teď je naše Guapita ( v překladu krásná) nejkrásnější mini xolo na světě (porazila i psa). WOW !!!
!!

Výsledky dalších výstav jsou zapsané u aktuálně vystavovaných holek. V chovu jsme se od poslední aktualizace posunuli:
Guapa a Indigo splnily podmínky pro udělení titulu Interšampion, Guapita také získala titul Šampion ČMKU.

28. 9. 2021
Týden jak víno hrdlem proteče -  a máme před sebou výstavní maratón. Přiznám se, že daleko víc prožívám zítřejší jmeniny svého syna a 2. narozeniny pravnučky. Tož všem na zdraví a ať nám všem vydrží co nejdéle ! 

 

12. 9. 2021
S týdenním zpožděním způsobeným životem přidávám výsledky z Polska. Minulou neděli 5. 9. 2021 jsme s Míšou vyrazily do Swiebodzic na národní výstavu. Cesta byla příjemná, stejně tak i počasí, dojem nezkazil ani posuzovatel Radvan Lysák. Jela s námi obvyklá skvadra 4 holek a 1 kluka. Všichni získali čekatelství - polské již druhé - vyhrát všichni nemohli. Jejich konkrétní výsledky si můžete v případě zájmu dohledat u jejich jména. Za peruány ocenění nejvyšší si odvezl Manny.

 

29. 8. 2021
Srpnová Bolka jako tradičně splnila očekávání, co se týká počasí. Dopoledne po chladné noci se vyloupl zasmušilý den. Takovému počasí já říkám kouřmo. Sluníčko se schovává někde pod mraky, koukat přímo se přitom nedá. Oteplilo se a tak ani nevadila jemná přeprška. Ta se snesla ale až po odvystavování v kruzích. Pořadatelé mi zkomplikovali život, když dali peruány a mexičany do různých kruhů na opačné strany výstaviště. Samozřejmě se vystavovali ve stejné době. Byly to nervy a hoňka, ale nakonec jsem si zaběhala se všemi čtyřmi vystavovanými holkami. Samozřejmě bez podpory a pomoci Míši bych to nedala. Než jsem si vystála frontu na vystavení 7 šampionátů, Míša zabalila. Díky dnešním oceněním se dalších šampionátů dočkala Indigo - Český šampion a Babou - šampion ČMKU. Když už jsem zdržovala, nechala jsem vystavit diplom Šampion ČMKU i Mannymu, který ale nárok na něj získal už dávno.

Výsledky MVP Mladá Boleslav 29. 8. 2021
xolo miniature
Guapa od Remetky - V1, CAC, Res. CACIB
Agota Calli Cihuatl Nacoli - V1, CAC, CACIB, BOB
pena pequeno
Borgi Aura Canis - V1, CAC, Res. CACIB
Indigo od Remetky - V1, CAC, CACIB, BOS
Velikou radost mi udělala Míša s Mannym, kteří si vyběhali V1, CAC, CACIB, BOB.
Na závěrečky, podle předpovědi i skutečnosti zdobené lijákem, jsme nečekali a za sucha a v pohodě dojeli domů. I tak na silnicích bylo poměrně rušno díky končícím prázdninám.
Dovolená končí, vzhůru do všedních dnů.
 

 

14. 8. 2021 - 17. 8. 2021
Ve víru událostí nestíhám, mám pocit, že vlaju někde za tím rychlíkem, kterému se říká život. V sobotu výstava DUOCACIB Brno byla v ohrožení. Míše , která nás vozí, rozbili a vykradli auto. Zachránila nás Ivka, spolumajitelka Nera. Dovezla, odvezla, přivezla nás a poskytla dle svých možností servis. Patří jí velký dík. Pomohla nám k dokončení 4 šampionátů -  Českým šampionem se staly Borgia Aura Canis a Agota Cihuatl Calli Nacoli. Na granda - Českého grandšampiona dosáhla Guapa od Remetky, Indigo jako první získává prestižní titul Šampion ČMKU. Nechám je holkám potvrdit až po Bolce, třeba ještě někdo zaboduje.
Sobotní výsledky ( v neděli jsme seděli doma):
Borgia Aura Canis - V1, CAC, Res. CACIB
Indigo od Remetky - V1, CAC, CACIB, BOB
Guapa od Remetky - V1, CAC, Res. CACIB
Agota Cihuatl Calli Nacoli - V1, CAC, CACIB, BOB
Po oba dva dny se vystavoval na DUCACIB Brno i náš odchov, Nac (Acalan od Remetky) - xolo medio majitelky Kateřiny Habartové. Ani ve veteránech neztrácí jiskru a zajistil si tak ocenění v sobotu  V1, BOS, BOV a v neděli V1, BOV.
Miminkům je 8 týdnů a tak už v průběhu uplynulých dnů se začala rozutíkávat do nových domovů. Ta, která ještě zůstala doma, Dacota svědomitě krmí a kojí. Jsem zvědvá, jak ji to ještě dlouho bude bavit. Jsou to už mrštné a zubaté potvůrky, které se hlasitě dokážou přihlásit o své potřeby. Pokud dostanou novou hračku, během chvilky ji najdu někde na zahradě. Dospěláci ji znárodní. Některé zmizí jak v Bermúdách.
Dnešním dnem mám namontovanou už komplet kuchyň i ložnici. Měla bych se radovat, ale to pravé uspokojení zatím nepřichází. Možná proto, že jsem unavená z průtahů a komplikací. Budu doufat, že ta pravá radost a úleva z dokončeného díla se ještě dostaví. Možná už ani neumím normálně žít, vždyť rekonstrukce začala velkým bouráním koupelny 5. 3. 2021. Od té doby jsem žila na staveništi nebo ve skladišti. Jdu spát a užít si novou ortopedickou matraci. Ráno mě čeká pokračování přebírání, třídění a rozmisťování věcí ze skladiště, ve které se proměnil obývák. Letošní dovolenou jsem tedy proměnila v pracovní beze zbytku - ještě bych nějaký den potřebovala přidat.
 

6. 8. 2021
Po více jak týdnu od montáže začíná kuchyň fungovat. Asi mám zvláštní kouzlo, že nic nejde jednoduše. Mrzí mě to, protože radost je pak poloviční. Teď už jen vyměnit varnou desku a doladit truhlářské práce - a začíná svítat na konci tunelu.
Tento týden jsem se věnovala samozřejmě i mimčům. Dovršili 6 týdnů věku, takže přišla na řadu nezbytná přejímka vrhu, očkování a čipování. Váhově vrh odpovídá rázu malý - na rozdíl od předchozího, kdy skoro všichni vyrostli téměř do rázu velký. Měli ale našlápnuto už z domova.
Miminka byla překvapivě moc hodná, kromě čipování naháčů nikdo neprotestoval. Ve středu už by se mohli rozběhnout do nových domovů, nicméně ještě nějakou dobu tu pobudou. Užijou si tak se mnou zmatky kolem dovezení a montáže ložnice. Zakazuji si se na ni těšit.
Přejímková hmotnost:
Mayu - 1636 g
Musquy - 1950 g
Micha - 1488 g
Munay - 1570 g
Machapu - 1735 g
 

1. 8. 2021
Dnes začnu zase o psech, abych posvětila účel, pro který jsem si web založila.
Klatovy a výstavu v nich mám vždy spojenou s příšerným vedrem. Dnes mě přesvědčily o opaku. Slejvák celý den, jak když otočíš konev. Vzhledem k tomu, že pod přístřeškem byl pouze stůl rozhodčího, pohybu pod otevřeným nebem jsme se nevyhnuli. Promoklí do poslední nitky jsme po posouzení peruánů pobalili do deky a oblékli psy. Na mexičany jsme museli počkat další 3 hodiny. Naštětí paní rozhodčí byla velmi uznalá a nenutila nás i nahatce zbytečně moknout. Výsledky nakonec byly nádherné, takže ani nevnímám škrábání v krku.
peruánský naháč malý
Grado od Remetky (Manny, maj. Michaela Pejpalová) - V1, CAC, CACIB, BOS
Indigo od Remetky (spolumajitel          -  //   -                - V1, CAC, CACIB, BOB
Borgia Aura Canis                                                          - V1, CAC, Res. CACIB
mexický naháč malý
Guapa od Remetky           - V1, CAC, Res. CACIB
Agota Cihuatl Calli Nacoli - V1, CAC, CACIB, BOB                         Babou má první čekatelství tiulu Mezinárodní šampion krásy.
Na závěrečky jsme z pochopitelných důvodů nečekali, byť kolem poledne pršet přestalo. Ještě domů jsme dojeli jak zmoklé slepice.
IKEA je podnik, který mě nepřestává udivovat. Po čtvrtečním nákupu skříní v pátek SMS - máme šuplíčky. Nemusím určitě dodávat, že jsem vyrazila si je zaplatit, aby ložnici dovezli najednou a celou. Už se začínám bát vlastních výroků. Po zásuvkách v sobotu dorazila další SMS - máme Vaši objednávku, tedy lednici. Vyslovila jsem myšlenku, že nejspíš se Ikea stane teď mým častým cílem. Netušila jsem, že se tam projedu ve čtvrtek, v pátek i sobotu. Přehlídka ztraceného času. Raději se už nebudu pouštět do žádných spekulací. Pokud se mi podaří někdy kuchyni uvést do provozu, dám určitě vědět.
 

29. 7. 2021
Realizace rekonstrukcí se zase trošku posunula. Včera mi přijeli smontovat kuchyň. Kdyby to nebylo k pláči, možná by komické situace i pobavily. Nejdřív se zjistilo, že v zásilce, která tu už 11 dní čekala na instalaci, chybějí lišty na zavěšení horních skřínek. Prý nejsou v Ikee po celé Praze a neví se, kdy budou. Po zdlouhavé reklamaci s příslušným oddělením jsem dostala na volbu, jestli chci slyšet nejdřív tu špatnou nebo dobrou zprávu. Obě byly k ničemu, montér si pro ně musel někam zajet. První problém byl tedy zažehnaný. Při další montáži se zjistilo, že plánovač zapomněl naplánovat odvod z digestoře do ventilace. Vzhledem k tomu, že indukční deska mi stále píše error, nehrozí, že bych vařila. V telefonu mi servisní středisko nabízí opět volbu 1 nebo 2 .. ale ani na jednu nereflektuje. Ještě že mám jednoplotýnkový vařič, jinak i psi jsou hladem. Co se týče vestavné trouby, je také pro kutily - postrádá totiž zástrčku. Parkuji ji tedy v chodbě do doby, než půjde zapojit. Instalatér dovolenkuje, takže ani připojení dřezu není na pořadu dne. Osvětelní je také ve fázi DODO - doma dodělej. Dlouhodobě není napájecí kabel pro trafo, takže to, že si ho musím sama obstarat, zjistím až při montáži. Na dotaz - jakýže potřebuju, se dozvím, že ho mají všude v elektru. A jak dlouhý? No přece podle potřeby, každý má tu kuchyň jinou. A jaký profil? Na jedné straně normální zástrčka a na druhé taková zploštělá 8. 
Protože začínám brát nákup v tomto obchodním domě jako hru a napínavou bojovku, rozhodla jsem se zakoupit ložnici. Vykonzultováno, co potřebuji - chci zaplatit: Nemáme korpusy skříní. Čekám, až je naskladní. Dnes SMS - jsou korpusy. Fajn, ruším veškeré ostatní aktivity,abych byla v OD hned po otevření. Probíráme nákupní seznam - a ouha, nejsou zásuvky do skříní. Došly, z potřebných 5 mají dvě poslední. Beru, co je. Moje nadnesená úvaha, že už se vidím, jak si ložnici vozím domů po šuplíčkách, se naplnila.
V nové kuchyni jsou pouze holé police. Chtěla jsem dnes dokoupit organizér, který byl také původně plánovaný. Není, bude se měnit sortiment, nejdřív bude v září. Budu muset prozkomumat, jak nově parkovat talíře - ani stojan není k dostání - poouze na dezertní talířky. Vzhledem k tomu, že můj servis po letech používání už je každý pes jiná ves, i rozměrově, budu muset improvizovat. Zakoupila jsem alespoň fólie na dno šuplíčků, aby se nezničily, než jim najdu to pravé využití. Chápu, že rodiny dokážou trávit v těchto obchodních řetězcích celé hodiny. Vždy je co dokoupit do plné výbavy. Budu je muset následovat, i když nedobrovolně.
Miminka rostou jak z vody a dokážou se už taky pěkně prosazovat. Hlasově, když se jim zdá, že nevstávám dost rychle a nenesu snídani. Dnes mi nahatý chlapec vyzývavě dvakrát štěkl u hlavy tak, že jsem měla pocit startovního výstřelu. Opravdu jsem vystřelila a šla chystat baštu. Štěňata jsou zvyklá, že si s nimi hraju. Jsou rychlá, už jim neuteču, i když zanechám při útěku bačkoru. Stisk jejich zubů taky zesílil, už si dobrovolně nenechám ruce ani palce u nohou  žužlat. 
Jde jim 6. týden, pomalu je čas začít plánovat očkování. Snad vetka, která roky jezdí ke mně domů, nebude za týden na dovolené.

 

24. 7. 2021
Dovolená mi dovoluje věnovat se aktivitám, na které bych v běžném roce neměla čas. Jednou z nich je hraní si se štěňaty. Každý ví, že ve věku 4 - 5 týdnů jsou nejrozkošnější. Mají sice prořezané zuby, ale ještě bolestivě nekoušou, jsou trošku neohrabaní a přitom už hbití, při vzájemných zápasech se s vrčením a štěkotem víc zastrašují, než bojují. Po boji bývají unavení a vláční, takže dnešní stříhání 90 drápků bylo otázkou chvilky. Zároveň jsem jim zkontrolovala skusy, klukům kuličky. Pokud vše vydrží, projdou přejímkou bez ztráty kytičky. Je zajímavé sledovat, jak se mění barva kabátků osrstěných holek. Z hnědé holky je blondýna se zrzavým přelivem, ze skoro černé hnědka. Naštěstí kluk - černý méďa s bílými znaky - si barvu drží. Nahatí jsou pořád stejní, holka černá, kluk slonovsky šedý s bílýma ponožkama a velkou náprsenkou. Původně růžové tlapičky už začaly pigmentovat, tmavé puntíky se objevují v místě ponožek i na polštářcích. Oba kluci jsou v povaze neohrožení, zvědaví průzkumníci. Nejopatrnější je holá slečna. Nevyhledává ani soupeření se sourozenci, nejraději okusuje maminu. Všichni chlupáčci už dobře zvládají termoregulaci. Úplně tak nesouhlasím s ležením na holé dlažbě, ale respektuji jejich volbu. Když se dostatečně vychladí, vyhledají v pelíšku společnost nahatých. Začínají se seznamovat s dalšími členy smečky. Jsou na svůj věk úžasně čistotní, pokud nemají možnost opustit ohrádku na vykonání potřeby, hlasitě prostestují. 

 

21. 7. 2021
Miminkům byly včera 4 týdny. Dostala 2. odčervení, došlo i na vážení. Překvapilo mě. Některá mimča - chlupáči - totiž vizuelně vypadají větší, než ve skutečnosti jsou. 
Munay - 1080 g
Musquy - 1200 g
Machapu - 1180 g
Micha - 1065 g
Mayu - 1120 g
Váhově je vrh opravdu velmi vyrovnaný. Štěňata se rozběhala, takže po pokoji se pohybuji jako běžkař - už jim neuteču. Jsou velmi kontaktní a komunikativní. Nejvíc "řečí" mají kolem 5. hodiny ranní, kdy se rozední. Hrajou si, vrčí, štěkají. Pokud mají zavřenou ohrádku - což je přes noc nutnost, abych na někoho nešlápla - hlasitě se dožadují vyběhnutí na vyvenčení. Jsou čistotní. Poznávají další druhy krmení, od masa hovězího syrového už přecházíme i na vařené, granulky,  kaši od Happy Dogu. Má výhodu, dá se přidáním štěněcího mléka vytvořit mléčná kaše, ale dá se použít i jako příloha k masu. Na zítřek máme naplánovaný jako jeden chod kvalitní bílý jogurt. Seznámí se tak i s jinou živočišnou bílkovinou. 
Ještě pořád nemám funkční kuchyň. Než byla vyrobena pracovní deska a panel na míru, hodně naplánovaných komponentů je už vyprodaných. Abych kuchyň vůbec dostala domů, překopala jsem v návrhu kde co, vyměnila spotřebiče. Až mi ji za týden přijedou smontovat, nebude stejně kompletní - lednice bude možná v září. Podobně mám obavu že dopadne ložnice. Dnes jsem si ji jela koupit. Měli vše kromě korpusů skříní. Dost podstatný problém. Je možné, že až dovezou korpusy, nebude skladem jiná část. Rezervovat se dá pouze to, co není skladem, zbytek se zaplatit nedá... Začarovaný kruh. Už se vidím, jak si ji vozím domů po šuplíčkách :-) .

 

 

17. - 18. 7. 2021

Čím jsem starší, tím víc nabývám dojmu, že se život zrychluje. Míň toho stihnu, i když už dokážu některé činnosti vyhodnotit jako zbytečné a tudíž je ošidím nebo vypouštím. S láskou vzpomínám na maminku, která měla představu, co vše stihne v důchodu. A to do něj odcházela v 56 letech.
V sobotu skvělá skvadra pod vedeném Míši Pejpalové vyrazila do polské Jelení Hory. Celá výstava po páteční průtrži mračen byla v ohrožení, protože areál letiště byl rozbahněný. Pořadatel zamakal a výstava se uskutečnila. A výsledky? 
xolo miniature Agota Cihutal Calli Nacoli - V1, CWC (CAC), Nejlepší dospělá fena, BOB
                        Guapa od Remetky - V1, CWC (CAC)
pena small Indigo od Remetky - V1, CWC (CAC), Nejlepší dospělá fena, BOB
                   Borgia Aura Canis - V1, CWC (CAC)
Míšin Grado od Remetky alias Manny získal ocenění V1, CWC (CAC), Nejlepší dospělý pes a BOS.
Nedělní Národní výstava v Mladé Boleslavi dopadla nepřekvapivě úplně stejně.
xolo miniature Agota Cihutal Calli Nacoli - V1, CAC, Národní vítěz, BOB
                        Guapa od Remetky - V1, CAC
pena small Indigo od Remetky - V1, CAC, Národní vítěz, BOB
                   Borgia Aura Canis - V1, CAC
Nemohu nezmínit úspěch naší vnučky, Mannyho dcery. Imasmari Ramongo (Mařenka) si ze své první výstavy odnesla titul V1, CAJC a BOJ. Majitelce moc gratuluji a věřím, že to není úspěch poslední.
Moc děkuji Míše za společnost i předvedení holčiček po oba dva dny, i když dnes Ginka (Borgia Aura Canis) mě vyvětrala v kruhu. Když jsem byla na dohled, odmítla chodit. Jsem tedy hrdá na skutečnost, že čekatelsví jsme si vybojovaly společně.
Miminka rostou jako z mlíčka. V úterý oslaví už 4 týdny života. Váží kolem 1 kg, mají vyrostlé řezáky a při kojení trpí Dacota jejich útoky na mlékárnu. Je trpělivá, vzpomínám, že třeba Emma mimča odstavila už kolem 5. týdne. Postupně začínají ochutnávat i pevnou stravu, snaží se potřebu vykonávat mimo ohrádku. Přiběhnou si pro pomazlení, když vidí zájem. Projevují se vrtěním nejen ocásku, štěkáním, kňučením, když teplota v pokoji není podle jejich představ. To pak nepohrdnou ochlazením na dlažbě. Vypadá to, že již našla budoucí majitele, byť ještě ladíme nějaké detaily. Polovina vrhu zůstane v Praze, další se pak postěhují do Brna.

8. - 11. 7. 2021

Vzhledem k mým "mateřským povinnostem" jsem musela oželet 4 denní výstavní maraton v Nitře, kam nás odjely reprezentovat 3 holky v doprovodu Míši Pejpalové a její pomocnice. Držme jim palce, ať šance promění v úspěch.

Holky už jsou doma z výstavy. Přijely vysmáté, spokojeně unavené. Nadlábly se a odpočívají.  Výsledky - jedním slovem paráda. Vyzobaly, co mohly. V peruánech i díky Mannymu neměla konkurence šanci a 4x BOB je doma. V xolo holky vybojovaly BOB 3x - jednou BOS. Konkrétní výsledky najdete na stránkách Babou (Agota Cihuatl Calli Nacoli), Guapy a Indigo. Za tento grandiozní úspěch vděčím především Míše. Díky, díky <3 . Míšin Manny alias Grado od Remetky se rozhodně neztratil:
 8. 7. 2021 - V2, Res.CAC, res. CACIB
 9. 7. 2021 - V2, res. CAC, res. CACIB
10. 7. 2021 - V1, CAC, CACIB, BOB, Grand prix Slovakia winner 2021
11. 7. 2021 - V1, CAC, CACIB, BOS
Moc gratuluji šťastné majitelce Mannyho a spolumajitelce naší Indigo.
Indigo a Guapa splnily podmínky pro udělení titulu Slovenský šampion, Babou získala titul Slovenský junioršampion - navíc díky prvnímu čekatelství CACIB i začala cestu za titulem C.I.B., tedy interšampion.

V Nitře bojoval ve výstavním kruhu s majitelkou Kateřinou Habartovou i náš xolo odchov - Acalan od Remetky alias Nac. Vedl si veleúspěšně, dosáhl dokonce hattricku. Podařilo se mu 3x během výstavy vybojovat titul BIG veterán. Zde je jeho úspěšná cesta den po dni:
 8. 7. 2021 - V1, BOV, BOB
 9. 7. 2021 - V1, BOV, BOB, BIG veterán
10. 7. 2021 - V1, BOV, BOS, Grand prix Slovakia winner 2021, BIG veterán
11. 7. 2021 - V1, BOV, BOS. BIG veterán
Moc gratuluji zajisté spokojené majitelce a jsem na našeho odchovance hrdá.
 

Mimčům se blíží 3. týden věku. Začínají si hrát a chovat se jako opravdoví psi. Našli svůj hlas, dokonce kromě vrčení  se ozvalo i krátké vyštěknutí. Provádějí gymnastiku, když se chtějí podrbat...Po nakojení se spokojeně kutálejí po bedně a s přihlouple sladkým výrazem a pootevřenou tlamkou zůstávají ležet na zádech a začínají se okusovat. Sebe navzájem, své paciny, mámu. Zítra je čeká první nemléčná strava - hovězí kašička. Chlupáčci už také měli dvě návštěvy budoucích páníčků, kteří se na ně moc těší. Věřím, že jejich budoucí rodinky je budou milovat stejně jako my.

 

6. 7. 2021

Mimčům jsou dnes dva týdny. Všechna koukají. Jako první prohlédla nahá holčička ve věku 9 dnů, ostatní se postupně přidávali. Musela jsem jim už ostříhat drápky, měli je jak malé šelmičky. Aktuální váhy:
Munay - 500 g
Musquy - 455 g
Machapu - 662 g
Micha - 556 g
Mayu - 588 g
Navečer je ještě čeká odčervení a podle aktuální teploty v pokoji stěhování do ohrádky. Momentálně jsou v korbě kočárku. Chlupáči už ale hlasitě protestují, je jim horko. Je obtížné sladit potřeby obou variet, obzvlášť když oblečení jsou v převaze i přesile.
 

29. 6. 2021

Miminka dovršila první týden věku a dostala jména. A jak povyrostla?
Munay = Vůle - 328 g ( jméno si zasloužila svou vůlí k životu) 
Musquy = Sen - 334 g ( povedený chlapeček, sen každého chovatele)
Machapu = Mořská vlna - 430 g (v jeho případě tsunami, v cestě za mlékem smete všechny)
Micha = Energie -321 g (nejmenší, ale umí se ozvat a prosadit)
Mayu = Řeka - 345 g ( jako nevstoupíš dvakrát do stejné řeky, i ona se mění barevně před očima)
Za nabídku jmen děkuji jako vždy Míše.
 

22. 6. 2021

Dnes hodinu po půlnoci se narodila očekávaná miminka po Dacotě a Mannym (Grado od Remetky). Na svět přišly 3 holky (z toho 2 chlupaté) a 2 kluci ( nahý a osrstěný).
Po tropické noci přišla bouřka a s ní lehké ochlazení. Jako první přišla na svět holá holka s váhou 217 g. Je černá jak bota, jen na hrudi má malou hvězdičku. Barvou je tedy po tátovi. Čtvrt hodiny po ní vykoukl nahý kluk s váhou 197 g. Je tmavošedý, s velkou bílou náprsenkou a bílýma nožičkama. Také pár chloupků na ocase má bílých.
Pak už následovali chlupáči. Největší mimino z vrhu COA kluk s váhou 223 g se narodil ve 2.51. Stejně jako předchozí bráška šel zadkem. Naštěstí Dacota super spolupracuje, takže si nechala pomoct. Než jsem ho stačila dosušit, už byl přisátý na cecíků. Je uhlově černě lesklý s velkou bílou náprsenkou, bílou bradičkou a také všechny 4 tlapky vypadají, jak když šlápne do vápna.
Bříško se hodně změnšilo, čekala jsem už jen jedno miminko. Mé původní očekávávní - holý kluk a holá holka, už byla naplněna, bylo mi tedy jedno, co přijde. A přišly holky, dokonce dvě. Ve 3.19 se narodila světlá chlupatice. Je krátká, s váhou 193 g nejmenší mimino z vrhu. Ve 3.49 se narodilo poslední, 5. mimino. Na svět přišla tmavá COA fenka s váhou 198 g. Původně jsem si myslela, že je černá. Když ale oschla, zjistila jsem, že hlavu má černou, ale spodní srst na těle má je tmavě hnědá. Všechna  štěňata kromě nahé holky mají shodné znaky - bílou náprsenku, bílé nožky a špičky ocásků.
Jméno má zatím prvorozená holá holka. Životem si ponese jméno Munay. V překladu její jméno znamená Vůle. Oproti ostatním měla trošku obtížnější start do života a dokázala nám, že je to velká bojovnice s obrovskou vůlí žít.

 

19. - 20. 6. 2021

Žhavý víkend se nese  v duchu žhavých výsledků. Na sobotu 19. 6. byla přeložena Klubová výstava KCHN. Bohužel, Indigo byla indisponovaná háráním, takže naše barvy za peruány hájila jen Ginka (Borgia Aura Canis) a Manny (Grado od Remetky). Míša se skvěle zhostila role vystavovatelky a vyběhala s oběma skvělé výsledky.
Ginka - V1, CAC, Klubový vítěz, BOS
Manny - V1, CAC, Klubový vítěz, BOB a BIS 3

V neděli 20. 6. se pak uskutečnila pro xolice v Mladé Boleslavi Klubová výstava KCHMPP, přeložená z října 2020. Babou tak ze třídy dorostu byla automaticky přeřazena do mezitřídy, o přeřazení Guapy do šampionů jsem požádala osobně. Plemene znalý pan rozhodčí posuzoval přísně, ale spravedlivě. Holky si dovezly domů zase další kusy "nádobí". Moc děkuji Míše za vystavení holek, nějak jsem se ze všech radostí blokla.
Guapa - tř. šampionů : V1, CAC, Klubový vítěz, BOB
Agota Cihuatl Calli Nacoli alias Babou - mezitřída - V1, CAC.
Škoda, v mladých by byla měla nejmíň o jeden hrnec navíc :D .
 

Dnes je to právě 10 let, co za stejně úmorného vedra odešla máma. Moc mi chybí..... . Den otců může také slavit náš Nero (Neroh de Korrantoh), který se dnes nad ránem stal otcem dalších 5 miminek. Na svět přišly 3 holé fenky a kluci 1 + 1 (holý a osrstěný). Moc gratuluji jejich pyšné chovatelce a všem přeju hodně zdraví, štěstí a bezproblémový odchov.

 

4. - 6. 6 2021

K zápisu událostí se dostávám až po týdnu, a to velmi hektickém týdnu. Ale zpět na pátek 4. 6. 2021. V Brně se konala národní výstava s výstižným názvem Brněnská. Vyrazily jsme na ni s Míšou Pejpalovou a 5 psy. Vlastně jedním psem Mannym a 4 holkami. Měla jsem trošku obavu, jak tu bandu ukočírujeme, ale Míša je skvělá ve všech směrech, holky ji milujou. A když ji miluješ, není co řešit. Zhostila se s přehledem všech povinností řidiče, doprovodu, nosiče, handlera a především v její společnosti se i já cítím příjemně a motivovaně. Všeobecnou pohodu umocnily skvělé výsledky:
Grado od Remetky - V1, CAC, Národní vítěz BOB
Indigo od Remetky - V1, CAC, Národní vítěz, BOS
Borgia Aura Canis - VD (prostě se jí nechtělo)
Guapa od Remetky - V1, CAC, Národní vítěz
Agota Cihuatl Calli Nacoli - V1, CAJC, BOJ, BOB

V neděli 6. 6. nás opět čekalo Brno - tentokrát mezinárodní výstava Špilberka. Scénář velmi podobný, dokonce i výsledky. Tentokrát to ale zazdila Babou, která kruh obešla po zadních. Paní rozhodčí jí dala šanci na opravu, ale naše svéhlavička si vedla svou.
Grado od Remetky - V1, CAC, CACIB, BOB
Indigo od Remetky - V1, CAC, CACIB, BOS
Borgia Aura Canis - V1, CAJC, BOJ
Guapa od Remetky - V1, CAC, CACIB, BOB
Agota Cihuatl Calli Nacoli - VD
Indigo a Guapa získaly titul Český šampion, Grado od Remetky pak titul Český grandšampion a Šampion ČMKU.

Sobotu jsme původně plánovaly strávit kulturou, ale po pátečním telefonátu, že firma přijde už v pondělí na rekonstrukci kuchyně, plány padly. Míša mi moc pomohla, bez ní bych to asi nedala. Vyklízení nám zabralo skoro celý den, ale našly jsme si i chvilku na příjemné posezení ve stínu na zahradě. 
V pondělí v rámci rekonstrukce došlo na vodu a odpady, v úterý odstranění dlažby, ve středu penetrace a broušení, ve čtvrtek vylití nivelace. Po páteční návštěvě kuchyňského studia mi trošku spadla brada - čekala jsem už finále. Místo toho bude ještě jedna schůzka 13. 7. Snad už bude vše přichystané, vyrobené a realizace na sebe nenechá dlouho čekat.

 

1. 6. 2021

V poslední době řeším tolik problémů, že si kolikrát říkám, co všechno unesu. Kdo někdy renovoval nějakou usedlost, byt dům, mi dá za pravdu. Rekonstrukce koupelen se táhla déle než dva měsíce. Nakonec se vylouplo skvostné dílo, jehož vymožeností si denně užívám. Ale ty nervy.....
Přežila jsem a rozhodla se pustit do rekonstrukce kuchyně. Momentálně jsem ve fázi hledání firmy, která mi vykopá dlažbu a udělá novou podlahu. V plánu sice nebyla, ale po odstranění dřevěného obložení a policové stěny je to nutnost. Pak teprve začne kuchyň růst i do výšky. Řemeslníci si mě předávají jak horký brambor. Všichni jsou plně vytížení a pro ně je jedna mísnost nezajímavá a malá zakázka. 
Letos jsme ještě ani nevypli topení. Je červen, za 3 měsíce začne nová topná sezóna - a topení denně aspoň na chvíli zapíná. Tráva roste jak z vody a potvrzuje rčení: Studený máj, v stodole ráj. Nestačím sekat. Dnes jsem se dozvěděla špatnou diagnózu v pořadí 3. sekačky. Ohnutá kliková hřídel je ten největší problém. Neví někdo, kde mají sekačky pohřebiště? V garáži už mám 3 odepsané. Stiga měla 2 letou záruku do 7. 5. 2021. Super načasované :( .
Přestala se mnou kamarádit tiskárna. Po výměně toneru jen papír protáhne, ohřeje, ... ale nic nevytiskne. Ještě pořád doufám, že jí někdo domluví.
Pozitivní zpráva, která trošku vyváží všechny horové posledních dnů, přišla z Chorvatska. Indigo se stala Chorvatským šampionem. Děkuji, Míšo, za zprávu i handling. Podmínky Indi splnila už vloni v létě,ale čekala na jeho potvrzení na dovršení 2 let věku.

 

28. 5. 2012

Kolo života se točí, lidé i zvířata přicházejí a odcházejí. Za měsíc se v Olomouci narodi štěňata peruánského naháče středního, jejichž otcem je náš Nero. Po Mannym (Grado od Remetky) a Dacotě od Remetky by se u nás měla narodit mimina ve stejný den. Guapa bohužel nejspíš nezabřezla. Může si tak užívat společnosti a výstav, které díky přesunu z loňska začínají příští týden.

 

11. 5. 2021

Dnes jsem musela nechat odejít Farryu. Poslední 3 dny téměř nejedla a byl problém do ní dostat i léky. Její dlouhodobě špatný zdravotní stav se začal zhoršovat s náhlým oteplením. Srdíčko nestíhalo, neokysličovalo mozek. Omdlívala nebo vyčerpaně zůstávala ležet na místě, kam došla. Nehnula se ode mě a očekávala pomoc. Bylo to v tu chvíli jediné, co jsem pro ni mohla udělat. Odešla smířená a klidně v mém náručí doma na postýlce, kde denně lehávala. Moc si vážím přítelství naší paní doktorky, která neváhala a přijela vykonat poslední službu. Ráda bych jednou v takovém okamžiku i já měla při sobě někoho blízkého, kdo by mi bezbolestně pomohl na druhý břeh.

 

8. 5. 2021

Uplynulo sice jen pár dní, ale docela zásadních. Díky obětavosti funkcionářů obou klubů se podařilo zbonitovat naše nejmladší holky. V sobotu 1. 5. 2021 prošla bonitací v Mladé Boleslavi bez ztráty kytičky xolice Agota Calli Nacoli, dnes v Pesoparku se stala chovnou nadějí peruánka Borgia Aura Canis. Oběma holkám k úplnému štěstí ještě chybí výstava, ale věřím, že jakmile bude příležitost, podmínku chovnosti splní.

Vodní lázní jsme také pokřtili i druhou dokončenou koupelnu. Po více než dvouměsíčním snažení řemeslníků se tak splnil můj sen. Rekonstrukci budu moci považovat za dokončenou, až ještě zmizí krátery v technické místnosti. Pokud mi zdraví dovolí, ráda bych v rekonstrukci domečku pokračovala.

 

23. 4. 2021

Zatímco Badu hned druhý den odjel do nového doma, mně podat info trvalo téměře měsíc. Kaju se a hlásím, že máme čerstvě nakryto. Pokud se zadaří, koncem června by se mohla narodit miminka po malých xolo i pena rodičích. Z pověrčivosti zadávám miminka až ve věku 3 týdnů, holé fenky na skladě nemáme a nebudou :-) .

 

25. 3. 2021

Z vážných rodinných důvodů paní majitelky je k dispozici v lednu roční pes peruánského naháče Badu Aura Canis. Pro tohoto naháčka hledáme novou milující rodinu. Badu je klidné povahy, váží 15. 6 kg. Více info na telefonu chovatelky paní Jany Dohnalové   732 130 785 .

 

6. 3. 2021

Farrya díky nastavené medikaci a zvýšené pozornosti, kterou jí věnuji, si života užívá plnými doušky. Dokáže se radovat z dobrého jídla, mé společnosti, naší psí i lidské smečky. Žvýkací pamlsek si uhájí před dotíravými nejen pohledy ostatních.I v pokročilém věku má plnou tlamu krásných a pevných zubů.

Včera u nás započala rekonstrukce koupelny. Den před tím jsem byla na očkování proti COVID - 19. Sled událostí nebyl úplně ideální. Po očkování jsem měla silnou reakci - bolest hlavy, teplotu, zvracení. Permonící v mé hlavě s každým úderem bouracího kladiva znásobovali svoji intenzitu. Dnes už je dobře a začínám uklízet následky všeho běsnění. Toho, že jsem se holkám nemohla dva dny plně věnovat i částečného úklidü všudypřítomného prachu. Je to horší než po bourání oken. Vzhledem k tomu, že v plánu je rekonstrukce obou koupelen, myslím, že aspoň měsíc nebudu potřebovat vlasové tužidlo. Vlasy mám totiž natužené, jen projdu a vzniklou koudel odmítá srovnat i hřeben. Čehokoli se dotknu, vrže. Jedině vidina všeho nového mi pomáhá nepříjemnosti překonat. Díky za vizualizaci.

Naše holky si rozumně usmyslely, že do toho elentu mimina rozhodně nepřivedou - tudíž zatím ještě ani nehárají.

 

30. 1. 2021

Čas letí jako bláznivý, já nechytím ho - ani vy. Nikdo nevíme, kolik času nám tu na tom světě ještě zbývá. Farrya po posledním vyšetření ho má vyměřený. Srdeční selhávání v důsledku neoplazie v mediastinu v plicním poli....Laicky řečeno: nádor na plicích, který tlačí na srdíčko. Díky medikaci zatím funguje bez větších omezení. Budu doufat, že nám to tak vydrží co nejdéle.

 

11. 1. 2021

Včera se v brněnské sekci CHS Pazzda narodila miminka po našem Nerovi a Tamye. Kdo máte zadané kluky, pospěšte si s rezervací. Narodily se totiž pouze  3  kousky- 1 nahatý a dva chlupatí. V holčičkách bude výběr velký. Ze 4 nahatých a 5 osrstěných fenek si zajisté vybere každý, kdo má zájem. Koho nebaví sčítání a zjišťování počtu, tady je sumář: narodilo se celkem 12 štěňat, 3 kluci a  9 holek. 

 

9. 1. 2021

Dnes jsme s Faruš navštívily veterinu. Nezdálo se mi její zvětšující se bříško. Sono potvrdilo podezření - hotový bazén. Farrya dostala léky na odvodnění, v úterý jsme objednaní na vyšetření srdíčka. Tam zatím léková podpora není.

Radost mi dělají již 2 týdenní miminka v Náchodě po Nerovi a Růžence. Jsou to malí cvalíci s rozkošnými jmény. Otevřeli oči a s údivem se dívají na svět. Každým dnem by se měla v Brně narodit další mimča po Nerovi a Tamye. Držíme pěsti, aby vše zvládli na výbornou.

 

1. 1. 2021

Rok se s rokem sešel  a už jsme zase starší. Dva dny před koncem roku se po Nerovi v CHS Pazzda Růžence narodila miminka. Vrh "X" má moc pěkné složení - dvě holčičky nahaté, dvě holky chlupaté a dva nahatí kluci. Barvičky zajímavé - tmavé, černé i blond. To jsou holky, nahatá a osrstěná. Nahatí jsou opravdu nahatí, osrstěné baby mají krátkou přilehlou srst. Moc se mi líbí. Zřejmě nejen mě, neboť už jsou všichni zadaní. Hlavně, aby miminka dobře propívala, ona i maminka byli zdraví.

Vánoční svátky jsme přežili ve zdraví. Držela jsem se hesla, že není třeba urputně gruntovat, že stačí ten nepořádek nazdobit. Tak se i stalo, za dva měsíce totiž plánuju rozsáhlou rekonstrukci. Sváteční dny jsem prožila postupně s rodinami staršího syn, mladšího syna a vnuka. Bylo to moc fajn, ráda jsem všechny viděla a budu doufat, že zdraví nám všem vydrží i nadále. Žádná předsevzetí si už roky nedávám, přání pevného zdraví dostává poslední dobou nový rozměr. Za dva týdny (necelé) by měl spatřit světlo světa vrh "Y". Očekávání jsou veliká - moje jen jedno. Ať jsme všichni zdraví !!!!!